MENGURANG RASUAH SEMASA PILIHAN RAYA

1. Jika Kerajaan benar-benar ingin menghapus rasuah, cara terbaik ialah dengan menghadkan perbelanjaan oleh parti semasa PRU.
2. Umpamanya jika jumlah bendera atau sepanduk atau papan iklan dihadkan bagi satu-satu kawasan yang ditandingi, perbelanjaan boleh dikurangkan.
3. Katakanlah jika parti letak calon dalam satu kawasan, hanya 100 bendera, 20 sepanduk dan 2 papan iklan dibenar, maka kos kempen tidak akan menjadi tinggi. Saingan antara parti yang kaya dan yang miskin akan jadi lebih adil.
4. Sogokan boleh dikurang dengan orang ramai mengguna kamera untuk rekod dan lapor. Pihak polis juga boleh guna kamera. Demikian juga badan-badan pencegah rasuah.
5. Jika terdapat tiga kes sogokan, pencalonan parti berkenaan perlu dibatal.
6. Memang sogokan kepada pengundi boleh disembunyi. Tetapi amalan sogokan secara terbuka seperti dilakukan dalam PRU 15 akan dikurangkan. Sedikit sebanyak ia berkesan dalam pengurangan sogokan.
7. Jika satu dua kes dikena tindakan, parti-parti akan lebih berjaga-jaga dan tidak akan sogok wang secara yang boleh dikesan.
8. Yang penting ialah menghadkan keghairahan memasang bendera, sepanduk dan papan iklan dikurangkan. Pertandingan akan jadi lebih adil. Yang kurang kewangan pun boleh harap menang. Di masa yang sama rasuah akan dikurangkan kerana kempen tidak perlu dana yang besar.