JUDICIAL IMPARTIALITY 19

1. It has become the habit of the Najib Government to get the administrators to support and to implement everything that Najib instructs them to do and ask no question.

2. Of course for the government to function it is necessary that the executive branch executes the directives or decisions of the government in a democracy.

3. But a democracy also divides the powers necessary for governance between the legislature (Parliament), the executive (the permanent administration) and the judiciary.

4. This division of powers is essential in order to check on the excesses of any branch. Obedience to the directives of the legislator does not extend to implementing clearly illegal acts.

5. Should the directives go beyond the provision of the law and should the executives implement the directives then the judiciary may intervene so as to stop the implementation. The executive branch is clearly within its rights to refuse execution if the directive is against the law in any way.

6. The appointments of top executives are made by the YDP Agong on the advice of the Prime Minister or an accredited member of the cabinet. It is very possible for the PM or Minister to give wrong advice. This instills fear among top executives for their position. For the weak among them the wisest thing to do is to obey the PM whether the directive is proper or not.

7. And so we are seeing top officers complying even with improper instructions to avoid the displeasure of the Prime Minister. Effectively this means the power of the head of the legislative overrides the power of the executive.

8. But there is still the judiciary, including the Attorney-General. For the public to have faith in the judiciary if must be seen to be impartial and free from the power of the top legislators, the PM.

9. The appointments to the judiciary are governed by the constitution, rules and procedures, so that there would be no suspicions that the appointments are influenced by the political heads of the government.

10. If these laws, rules and procedures are adhered to, the trust in the judiciary by the public is ensured. But when there is deviation or interference by the political head of Government which results in the laws, rules and procedures being ignored, then the credibility of the judiciary is lost.

11. It must be remembered that the judiciary provides the final resort. More than the executives, the impartiality of the judiciary is essential.

12. We have seen how Najib managed to get rid of a former A.G. just when he is believed to be about to take action over the reported corruption by the Prime Minister.

13. The excuse given was ill health. The procedure for termination of a senior government officer due to ill health is to convene a medical board. The board will do a proper medical examination of the officer to certify the state of his health. If the board issues a certificate confirming the officer is unable to work, then only can the PM submit the certificate to the YDP Agong to get his Majesty’s consent to terminate the service of the officer concerned.

14. There is no evidence that a medical board was convened in the case of the removal of the precious A.G. It became obvious that he had fallen out of favour with the PM.

15. His removal was immediate, with police preventing him from entering his office even. Subsequently the A.G. declared that he was not ill and apparently did not request to be retired.

16. A new A.G. was appointed who seem to be tasked with declaring that Najib has done no wrong. He actually ordered investigation on 1MDB to be stopped. It is not his right to stop investigation. He also declared reports by three major Government institutions to be official secrets even though the PM himself had said the Auditor-General would investigate to convince the people he had done no wrong. Normally the Auditor-General’s report is open to public scrutiny. If indeed the report shows no evidence of wrongdoings by Najib, why is there a necessity to make it an official secret.

17. This act by Najib in dismissing the previous A.G. and appointing a new AG had undermined public confidence in the impartiality of the judicial system.

18. And now we have the unusual extension of the services of judges beyond their retirement age. It is totally against the provisions of the constitution, the rules and the procedures for the tenure of judges. Indeed it is something that had never been done before. It is exceptional and unusual especially for judges.

19. It is not as if there are no other candidates. It has all the earmarks of favouritism; of special favour by the government.

20. When a judge is specially favoured then he cannot be accepted as unbiased. And when the PM himself is faced with a number of cases before the courts his clear role in the extension of the term of service of the judges cannot but be regarded as interference in due process in his favour.

21. The loss of confidence will affect the whole judiciary of Malaysia, which has already earned the title of being one of the most corrupt country, of being a kleptocracy, will now be tainted further for having a judiciary controlled by the PM.

22. It is not too late to rescind the order for the extension of these two judges. Do that and the independence and impartiality of the judiciary will be restored. Fail to do so will mean to the condemnation of Malaysia as a kleptocracy, a corrupt country, will be added the failure of the judiciary.

19 thoughts on “JUDICIAL IMPARTIALITY

  1. asahamat Jul 26,2017 4:33 PM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Felda adalah kubu utama UMNO. Second, adalah pengundi Melayu luar bandar. Ketiga adalah undi pos. Tiga ini, harus PH guncang hebat lagi.

    (2) Kerana serangan awal PH, maka kini peneroka Felda sudah dibentengi hebat oleh Najib MO1 dgn apa yg baru2 ini dia istiharkan. Tidak brp lama lagi, tembok Negeri China akan Najib MO1 pinjam utk memagar semua kawasan luar bandar Melayu. Para pengundi Pos, itu sudah lama dikawal.

    (3) Dgn kekusutan hasil dagang kini akibat GST dan kenaikan harga barang, saya kira masyarakat Cina yg sangat bergantung dgn berdagang utk hidup senang, pasti akan meninggalkan MCA dan Gerakan. DAP boleh terus jaja prihal ini semua bersebabkan Najib MO1 utk pengundi Cina, India dan pedagang tolak BN pd PRU14.

    (4) Utk pengundi muda dan berpelajaran, saya yakin mereka sudah membuat keputusan. PH kini cuma perlu melakukan kerja2 utk kekalkan momentum simpati mereka dan seterusnya menggerakan simpati itu agar mereka secara suka rela pula bergerak gigih mendokong PH. Langkah utk mereka jadi aktif utk bersama dlm “Menyelamat dan Membina kembali Negara dan Maruah Bangsa” mesti disubur dan panaskan.

    (5) Bagi pengundi umum Melayu dan yg mengundi pos, 1MDB, FGV n “FDI China” bukan periuk nasi mereka. Cost hidup yg meningkat dan kualiti hidup eg tak ada kerja baik, tak ada air, hospital sesak, PTPN tak ada duit dsb yg menurun – itu adalah asam garam mereka. Isu2 ini kena dibakar hangat agar “rakyat marah”. 1MDB, FGV n “along China” hanyalah faktor, penyebab utama adalah Najib MO1 yg rasuah, penyamun dan tak reti buat kerja. Dia kena diturunkan.

    Tun boleh. Msia boleh. Rakyat boleh. Kita boleh! Najib MO1 boleh pi dah!!!

  2. sibotak Jul 26,2017 8:04 AM

    I did not see what benefits Malaysia since Najib Ruling
    Except Loses ,Stupidity & Rubbish

    He & his Wife
    Our First Lady of Loops
    Is A Waste to Malaysia

    Its Not Good to say
    But It is what it is

    They are simply Good for Nothing Exemplary

    Pak Lah our before PM
    May be a bit slack , very relaxing
    BUT He Does No Harm to Malaysia
    He is Acceptable
    Najib is Horrible. A Rejected Leader
    Mahathir ….hahaha …?

    What have got to say of our Beloved Father of Malaysia
    TUN MAHATHIR MOHAMED
    In your own words

  3. Mat.Tandang Jul 26,2017 2:09 AM

    Sambungan lagi,
    1.Kalau Tun yang dah lama dengan umno boleh tinggalkan umno, apa tah lagi kita. Baru setahun jagung mengenal umno sudah mendabik dada Mengaku hardcore umno, malu lah skit pada Tun,
    2.Ada kawan blogers bukak cerita haji, doa mungkin dpt kekal kan kerajaan sekarang, hei… Kau ingat doa tu boleh di jual beli, boleh kau sesuka hati arah doa tu pegi sana situ. Itu lah jadi nya jika asik menjilat kulit, sampai bila bila tak nmpk isi.
    3.Miss Kerr dan Dicaprio boleh nampak kesalahan kerana prinsip dan keperibadian yg utuh dalam hati, walau pun model perempuan tu seksi yg mampu terjojol mata puak pas terutama haji hadi, tapi mereka ada integrity, kesedaran walau pun tak berjanggut kopiah bagai.
    4.Sebut pasal janggut, tangan dah gatal ni, kekemasan janggut dari sideburns kedagu yang di trim kemas, lagi menarik kalau misai dipotong nipis dan bersambung ke dagu, tapi itu org Arab Pakistan Bengali bagai, Kira org Asia tak ada bulu, paham tak tak ada bulu, kalau bela janggut melurut kebawah, cukup sekadar kumis, itu lah part manis nya org Asia ni, kumis.

  4. Mat.Tandang Jul 26,2017 1:43 AM

    Salam Tun,
    Terima kasih Megati Dewani, nanti kita pekena teh, sy belanja,
    1.Lepas tolak belanja bagai, ada lebihan boleh menyumbang tabung perjuangan YB Rafizi, kesian beb turun naik mahkamah, kerana pendedahan berani beliau, memberi pencerahan sehingga mampu meroboh tembok penjara umno dlm kepala otak aku dan rakan rakan, sehingga baru ada akai. Terima kasih YB Rafizi.

  5. HBT456 Jul 25,2017 6:53 PM

    41. Adakah itu dedak atau kek, itu terpulang kepada parti2 politik tempatan.

    42. Winners take all, similarly, loosers take all.

    43. No worries, there are many general elections a head.

    44. No one knows who is swimming naked in there as long as the tide is not off.

    45. Bak kata, once bitten, twice shy.

    46. When you are bitten, you too will get smarter and wiser.

    47. Suka atau tidak, when pru is called, voters will cast their votes to elect the next pm to form the cabinet.

    48. To be or not to be, the result will be know when pru is called.

  6. MEGATI DEWANI Jul 25,2017 2:15 PM

    Salam kepada YAB Tun dan semua terutama Mat Tandang.

    Pakatan Harapan kena ada kumpulan volunteer untuk mengawal lapangan terbang seluruh negara, Polis dan Tentera tidak boleh diharapkan lagi. Sebaik sahaja keputusan pilihanraya di umumkan nanti…..semua yang makan dedak akan lari meninggalkan Malaysia….

    Waalah hu alam,

  7. HBT456 Jul 24,2017 7:53 PM

    23. If you do your work righteously, even when the cj remains, takda masalah.

    24. But when you do your work not righteously, even when the cj is changed, masalah pasti akan timbul pada masa yang akan datang.

    25. Therefore, tukar atau tidak, they will still face many challenges a head.

    26. Ask yourself, are you okay being rule by parachutes mp who only follow the directives of their political masters?

    27. Cakap besar siapa tak pandai?

    28. Tetapi, apabila ada masalah, isu agama dan perkaumnan dipermainkan lagi, you tak rasa segan ke?

    29. For chinese leaders, it would be better off to keep your head low if you have nothing good to say.

    30. The best way out is to wait it out until pru is called and the result is known officially.

    31. If the chosen ones are good, they will stay.

    32. But if they are no good, they will go.

    33. If you think of getting huge project, then, you should resign from the government post and focus on your own business.

    34. You dont have to be the greatest economists to feel the pulse of the economy.

    35. Ask any laymen or strangers down there, you will know the answer.

    36. Even if you can prepare best of the best papers, when these voters dont buy your paper, dont you think its a wastage?

    37. When bad things happened, there must be a reason.

    38. But as political parties, you use it to bring down the elected leaders, you too would not be able to sustain in the long run.

    39. Therefore, one must learn to forgive and let go.

    40. Boat rocking is not healthy, and its bad for a small population country like malaysia.

  8. Mat.Tandang Jul 24,2017 6:17 PM

    Salam Tun,
    Salam blogers,
    1.Bila Kerajaan dah tumbang nanti, atur semula undang undang yang dah carca marba ni.
    2.Mula mula panggil apandi dulu, najib nanti dulu,
    Tanya apandi berapa byk dedak dah disumbat dalam tembolok kau sampai sanggup mengkhianat bangsa dan negara, lps tu Haji Hadi soalan yang sama jugak. Seterusnya bapak kepala semua Penjilat pembodek Salleh keruak pun sama jugak tanya,
    3.Tun tolong tanya sampai mereka mengelupur mengaku,

  9. Kamarulaznan Jul 24,2017 5:32 PM

    Assalamualaikum,

    Apa jua bentuk pembahagian dalam pentadbiran sebuah negara sebagai timbang tara kepada tindakan yang dibuat oleh satu pihak, pihak yang melakukan timbang tara mestilah melakukan sesuatu tindakan supaya menjadi bukti yang ianya berfungsi.

    Sekarang ini kita ada eksekutif, legislatif dan kehakiman. Apa gunanya kalau ketiga-tiga ini kononnya “independence” tetapi tidak ada tindakan langsung daripada setiap mereka apabila ada isu yang menguji sistem kita? “Being silent is as good as no function at all”. Tidak ada bukti wujudnya “independence” mereka tadi.

  10. master Jul 24,2017 3:29 PM

    a. Segala isyarat telah diberi agar kali ini corak pemerintahan serta kepimpinan yang lama wajib diubah.
    b. Sistem serta pelaksanaan undang2, termasuk sistem kewangan serta segala sistem pentadbiran kerajaan telah pun musnah dan lumpuh, tidak lagi berfungsi seperti sepatutnya. Rasuah serta jenayah berleluasa.
    c. Kerajaan sedia ada serta agensi2nya yang lain tidak lagi berpegang kepada amanah.
    d. Hampir keseluruhan rakyat kini sudah tidak lagi percaya dengan apa juga sistem yang sedia ada.
    e. Yang berduit inilah masanya untuk bermaharajalela. Penguatkuasa pun begitu juga, inilah masanya untuk mengumpul kekayaan dengan cara yang tidak betul. Yang miskin akan dihina, dipaksa hidup meminta2.
    f. Sistem Dajjal Laknatullah telah pun menguasai 90% dunia. Tinggal 10% lagi baki perjuangan kebenaran yang tinggal.
    g. Ayuh bangkitlah para pejuang kebenaran, walaupun kita di pihak minoriti, nampak lemah dan sentiasa nampak salah, namun ingatlah Allah sentiasa bersama kita.
    h. Sangat ketara perbezaan antara yang buta dan yang celik, yang keruh dan yang jernih serta yang batil dan yang haq.
    i. Kerajaan, pentadbir, cendekiawan, bangsawan, raja2 serta alim ulamak tidak lagi berfungsi seperti sepatutnya. Tiada lagi Allah di hati mereka. Sudah terhijab dengan penyakit dunia.
    j. Yakinlah!!! Tentera Allah lebih ramai, lebih kuat, lebih berkuasa, lebih menggerunkan musuh yang nampak ramai tetapi lemah. Tentera Dajjal pasti kalah, itu sudah hukum dunia.
    k. Kepada najib serta rakan sekutunya, bersiap sedialah untuk menempuh kehidupan baru yang lebih perit dan mencabar.
    l. Ya Allah panjangkan umur chedet, izinkan kami berdiri teguh di belakang kepimpinan beliau. Aamiiin.

  11. paan Jul 24,2017 12:53 AM

    Salam tun

    Maaf Tun, lari dr tajuk skit ni..saje je la nk kongsi artikel ni brsama dengan sahabat2 lain..

    https://soscili.my/kerajaan-selangor-baru-je-kalahkan-spr-yang-nak-ubah-sempadan-mengundi/

    Mngkin ramai yg faham ttg isu sempadan mngundi ni tp tak salah juga saya katakn bahawa ramai yg tak faham..sekurang2nya trbuka skit mata tu tentang taktik2 umno-bn utk CUBA memastikn kemenangan..

  12. rimba.emas Jul 23,2017 11:24 PM

    Salam Tun.

    1. Ketika Rimba Emas sedang menulis komen terakhir tertera ialah dari asahamat.

    2. Setuju dengan pendapatnya bahawa Pakatan Harapan harus memberi HARAPAN yang lebih lagi kepada rakyat Malaysia.

    3. Contohnya dalam persoalan GST kena beri lebih lagi bukan setakat menghapuskannya sahaja tetapi juga memberi janji dapat mengurangkan harga barangan ke asal sebelum adanya .

    4. Tun sendiri dapat melihatnya ketika menghadiri majlis jamuan rumah terbuka termasuk yang tidak di hadiri Tun.

    5. Ramai yang menghadirinya lebih-lebih lagi ketika harga barangan mahal termasuk juga harga bahan untuk makanan.

    6. Jamuan ini sekurang – kurangnya dapat meringankan rakyat dalam berbelanja serta kadang-kadang dapat melupakan perkara GST ini.

    7. Asalkan dapat memenuhi rezeki pada hari itu semua perbuatan yang di lindungi pada pandangan rakyat tetap di raikan demi menghormati undangan atau persahabatan.

    8. Tuhan maha mengetahui semua perbuatan salah itu kembalilah kita MENOLAK pesalah itu dari menjadi tuan kepada kita demi menunjukkan kita mematuhi perintah kepada yang sepatutnya.

    Wallahua’lam.

  13. The Hidden Secret Jul 23,2017 9:51 PM

    Salam!

    Raja-Raja Melayu tak tahu undang-undang. Bagi mereka… Semua yang Najib buat ikut undang-undang walaupun yang dibuat oleh Najib adalah sebaliknya.

  14. asahamat Jul 23,2017 10:00 AM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Rasuah dlm apa bentukpun, kecil besar, kita kena tentang sebab rasuah pasti tidak membawa keredhaan Allah dan silap2 kemarahanNya. Jika sampai Dia marah, parah semua akibatnya.

    (2) Semalam saya ke Pitas, Sabah. Pitas ini, kuat BN – UMNO dan PBS (?). Namun begitu, “Urang Sinik” tidak suka Musa Aman dan Najib MO1. Mereka sudah “busan” kata Shafie Apdal ….

    (3) Bila singgah makan di sebuah Restoran, saya
    minta harga murah sikit sebab “saya nik Urang Mahathir bah”. Bila dengar itu, ramai yg ketawa dan kata “Kami Urang Shafie”. Paling best depa kata, “Shafie musti menang”. Maka saya cuba pastikan apa maksud “musti @ mesti” mereka itu….apakah bermaksud “akan; boleh; atau perlu” …

    (4) Tiba2 seorang dari mereka kata “Kami sudah ngantuk bah. Tunggu Urang surung bantal utk tidur bah”….

    (5) Tun, as bekas veteren UMNO, PH need more than just what you are doing to win. “Bantal @ dedak BN” yg biasa gugur @ datang sehari sebelum mengundi boleh neutralise whatever you n PH had been doing all these years ….

    (6) How payah is our hidup now, mungkin more effective to be sounded to go against Najib MO1 rather than rasuah, samun dan dedak. Let focus on kepayahan by Najib MO1 n not dedak first.

    In Shaa Allah Tun Boleh. Msia boleh. Rakyat boleh. Kita boleh! Najib MO1 boleh pi!

  15. sibotak Jul 23,2017 8:12 AM

    Apa cerita kemarin Najib bersungguh sungguh membantu kaum Rohingya
    di Burma , sekarang macam Habok pun takda ,sedangkan Kaum Rohingya di Burma masih di Zalimi ,di Rogol , di Bunuh

    PBB , United Nation pun di larang masuk untuk buat siasatan
    Apa PBB begitu Dayus & Lemah tak bolih masuk
    Kalau di Iraq , Syria , PBB bolih rempuh

    Kenapa perihal Rohingya , Dunia juga ASIA membisu , membuta mata & memekakak Telinga

    Tengok Singapore begitu semangak hingga menghantar Drone untuk membantu Kerajaan Phillipine menghapuskan Abu Sayaf yg di chop sebagai Pengganas

    Kenapa Rohingya ASEAN membisu ?
    Najib pun kemarin, Cakap macam Tera , macam Keling
    Sekarang apa cerita ? Apa tindakan ?
    Masih Berkepit lagi ? Masih bawah Kain ?

  16. Fariq Islam Jul 23,2017 12:20 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Sorry to say, the bad culture has been cultivated since 2 eras ago.

    How to have proper segregation of duty, power and responsibility for good governance, when the top leaders have been over-empowered with positions of authority? An obvious example is PM holding also Finance Minister’s portfolio.

    For the country to progress, we really need someone open enough to accept and enforces changes, in good spirit, for the country’s betterment and future in the long run.

  17. Mat.Tandang Jul 22,2017 5:15 PM

    Salam Tun,
    Walaupun jenuh copy Translate, boleh lah faham maksud penulisan ini.
    Pengadilan sudah tidak ada lagi dalam pentadbiran skrg ini,
    Semuanya lakonan untuk membodek najib, bah kan berlumba lumba mengatakan perancangan kerajaan bermanfaat pada rakyat,
    Tapi hakikatnya hampeh…kahak thuiii…
    Tahi ayam chandu itu lagi mulia dari integrity umnobnpas,
    Sebut pasal integrity, puak Pas berada di bawah tahap seliper,
    Bab mengkafir, mati dalam kafir, tidak diterima Tuhan bukan main lagi,
    Bila mulut, hidung,telingga dah penuh dedak siap keluar statement pentadbiran kerajaan skrg patut dikekalkan.
    Lebih 30 tahun demo dok perambat umno lass lass nak cium mulut pink pulak, janam janam jahanam betul…

  18. sibotak Jul 22,2017 1:10 PM

    AG Apandi is the main character of money misappropriates by Najib via 1MDB or what
    or Who ? God knows whoever is concern

    Najib as The thief here it is understood . it is his duty to hide , to dispose whatever wrong doings, evidence that goes against him
    Its common sense .But what is not common & unacceptable
    Is when the Law shield Najib of his wrong doings

    Today , We say no more Najib might do wrong
    Today we say Najib is the culprits , Najib is the Thief disguising in the PM Robe
    Attorney General Apandi is shielding Najib crimes
    That’s the main reasons , till today nothing is solves yet part of another Nation AG had conclude their findings
    While Malaysia did ever Starts their investigations

    AG Apandi have also committed a Crime even for protecting the Sultan
    None is aboves the Law
    Aboves all What happen to the Ministry representing The Law
    What happen to the Chambers
    Did not these guys hear the news ?
    It is a Big Issue here

    Upon downfall of Najib
    I hope the new administrator , The New Govt
    Will unlock all those drawers ,place every physical items on the table
    that include AG Apandi and also The Body of The Law which seems Deaf about this very Facts

Leave a Reply