MELAWAT GEELY 48

1. Saya mengaku saya lawat Geely di negara China. Saya juga melawat Volvo di Sweden, Jaguar di Britain, Nissan dan Toyota di Jepun dan Volkswagen di Jerman.

2. Saya melawat banyak syarikat automotif di dunia untuk menjual Syarikat Proton. Tetapi saya gagal. Ternampak orang lain lebih berjaya, Syabas dan tahniah, saya ucapkan kepada mereka.

3. Mungkin saya gagal kerana bercakap berkenaan pembelian enjin dari Geely. Geely memiliki Volvo dan saya dapati enjin design Volvo cukup baik. Proton tidak ada enjin yang boleh diterima oleh Eropah. Jika dipasang enjin Geely/Volvo mungkin kita akan menepati spec Euro 6. Dahulu pasaran luar yang terbesar bagi Proton ialah Britain. Sekarang kita tak dapat jual barang sebiji pun kereta Proton di Britain dan di Eropah kerana tidak menepati Euro 5.

4. Saya cuba upgrade enjin Proton. Tetapi Proton tolak. Saya juga buat pick-up truck. Proton bukan sahaja tolak, tetapi tidak bersetuju jual 1000 Proton Preve yang pembeli sanggup mengalih dari sedan kepada pick-up.

5. Oleh kerana Honda tidak benar Perdana dengan enjin Accord dieksport, usaha dibuat untuk pasang enjin Campro Proton 1600cc dengan turbo charger yang mempunyai kuasa sama dengan Perdana 2000cc. Kereta ini didapati sama kuat dengan Perdana 2000cc dan mampu naik Genting Highlands tanpa sedikit pun masalah. Lagipun kos enjin Proton Campro RM8,000 lebih murah. Upgrade kepada 2400cc pun boleh. Tetapi Proton tolak.

6. Untuk cash-flow Proton perlu jual lebih dari 8000 biji tiap bulan. Tetapi Proton menjual kurang dari 8000 sebulan. Tidak dapat pendapatan yang cukup untuk bayar vendors dan overhead.

7. Vendors tidak membekal parts kerana tidak dibayar. Kereta tak dapat dipasang kerana tak cukup komponen. Keluaran rendah dari permintaan. Penjualan tidak dapat ditingkatkan. Demand ada. Bekalan kurang. Proton rugi.

8. Sejak saya tinggal Proton, pegawai dan kakitangan Proton tidak dibenar bercakap dengan saya, jauh sekali bertemu.

9. Ramai pembekal berjumpa saya untuk saya tolong dapat duit yang dihutang oleh Proton. Tetapi saya tidak boleh buat apa-apa.

10. Sebenarnya kereta Proton tidak kurang baiknya dari kereta import yang sama harganya. Tingkap automatik berjalan baik. Masalah ini diatasi 10 tahun dahulu tetapi masih disebut. Ramai yang membeli kereta Proton puas hati. Yang tidak puas hati tidak mengguna Proton, tidak tahu kualiti Proton. Mereka masih percaya cermin tingkap tidak naik.

11. Saya masih ingat zaman kereta Jepun dijadi objek ketawa kerana kononnya jika cat dikikis akan terlihat label Milo. Industri otomotif Jepun dan Korea berjaya kerana Kerajaan mereka tidak benar kereta asing diimport sehinggalah kualiti kereta mereka sudah boleh bersaing dengan kereta import. Sehingga kini pun tak banyak kereta buatan asing di negara mereka.

12. Kita terbuka. Siapa sahaja boleh pasar kereta mereka di Malaysia. Kereta kita tidak boleh masuk negara mereka kerana berbagai sebab. Dan kita akur.

13. Tak usahlah pertahan bahawa kita masih ada kereta nasional. Kereta milik orang lain, dikeluar dan dijayakan oleh orang lain, tidak boleh diiktiraf sebagai nasional. Apakah dengan pegangan melebihi 0.1% maka pihak yang memiliki 49.9% tidak punyai apa-apa kuasa langsung.

14. Ya. Memang terdapat kos yang tinggi mempertahan maruah. Lebih mudah jual sahajalah maruah.

48 thoughts on “MELAWAT GEELY

  1. Dave Copper Jun 24,2017 9:36 AM

    Dear Tun

    Munafik is worse than kafir harbi, and this Kurang Hajar munafik is not playing defending mode in your blog, she is the one started the war, she offended me first. I am on the defending side, I am exercising my right only.

    Read through all Kurang Hajar’s previous posting and you’ll notice (It’s a fact) that she is an expert in Cari Gaduh; Kurang Hajar has offended so many commentators in your respectable blog previously and all of their exchanges ended up in bouts.

    But this 死- Si Teramat Kurang Hajar munafik yang ‘SIAL – 死, 死, 死, 死 will not get away easily, because I will never stop until she stop. Meanwhile, let’s take a picture of her dried, flat (.)(.)

    I am not a predator, but I ain’t an easy prey either.

    Thank you Tun.

  2. Hajar Jun 23,2017 3:40 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun:

    死-Dave Copper Si Teramat Kurang Ajar ini memang ‘SIAL – 死, 死, 死, 死’.

    I laughed when reading his stupid /emotional comment below (Jun 20,2017 9:45 AM):

    ///
    “Kurang Hajar’s behavior clearly deviated from the teachings and requirements.

    Thus, Kurang Hajar is a munafik. So, let’s aim at this bitch’s ugly dry (.)(.), and poke them at will.

    Poke…poke…poke…poke…
    “Ahhh…ahhh…ahhh…ahhh” Kurang Hajar screamed.”
    ///

    My response:

    1. A ‘kafir harbi’ called me ‘munafiq’ (but I must thank him for the ‘tadzkirah’)! Ha…ha…ha…So laughable indeed! I was only defending myself with FACTS (In Islam, I can defend myself especially when this idiot insulted me as a woman/Muslim; he insulted Islam too; he also insulted my name – can use similar ‘words’ used by the accuser/’penghina’ as long as I did not ‘fitnah’ or tell lies about the accuser @ ‘penghina’).

    2. He thinks since he is a ‘kafir’ he can simply insult me, and I need to just take all of his insults (during this Ramadhan)! What an idiot! He can call me ‘stupid pig’ (he started it), but then according to his stupid ‘name-calling salutation protocol’, I am not allowed to call him ‘khinzir bodoh yang sebenar’. This person is really sick.

    3. This idiot did not have any valid arguments to counter all the FACTS that I’ve presented here about his stupidity/ignorance (did not understand Tun’s article ‘Melawat Geely’). So, he settled for personal attacks like a small kid. What a loser! And, of course he can call me ‘bitch/ pig/ dog’ and poke anything he believes he has a right to poke at, but I cannot call him ‘khinzir bodoh yang teramat kurang ajar lagi sial-死’. Perangai sebiji macam komunis!

    4. I bet he believes that his ‘tadzkirah’ is only applicable to the Muslims while he himself is free to commit all of the so called ‘bad behaviors’. I believe he has the same belief (okay for him to commit them) about other sinful/bad behaviors (lying, gambling, drinking, etc.) and criminal acts. For example, to him giving bribes (corrupt practices) is okay only if he’s doing it, and he gets the benefit (money). But if his opponents are corrupt, he will condemn his opponents (I believe he envies Ah Jib Gor), pretending that he is so ‘bersih’ and will claim that he vehemently oppose corruption (‘berlakon’; but the truth is he can/will become more corrupt if he has the opportunity / power to do so – ‘tunggu peluang saja’; he will deny this definitely). Alahai…A REAL ‘munafiq’ is calling his opponent ‘munafiq’! Old trick lah idiot!

    Terima kasih Tun. (Maaf Tun kerana terpaksa ajar lagi Si Badut yang tidak tahu malu ini; tahap BM Si Badut lebih teruk dari pekerja asing, tapi berlakon hebat -> hipokrit.)

    ** Semoga Allah SWT sentiasa melindungi dan merahmati Tun sekeluarga **

  3. STEVE8562 Jun 20,2017 1:16 PM

    GEELY ADA 49% SHARE IN PROTON.SO PROTON KENA JADI GEETON.

    PROTON SAGA – GEEGA
    PERSONA – GEESONA
    PREVE – PREGEE
    SUBPRIMA – GEEPRIMA
    GEN2 – GEE2
    EXORA – GEEORA
    INSPIRA – GEESPIRA
    SUBPRIMA – GEEPRIMA
    PERDANA – GEEDANA
    IRIZ – GEERIZ
    ERTIGA – GEETIGA

  4. Dave Copper Jun 20,2017 9:45 AM

    Ramadan is a blessed month that increases a Believers’ spiritual awareness, fortifies the worshiper’s connection with God, reminds us of our duties towards the needy in the community, but also reminds us of our own need for an increase in faith, asking God for mercy and forgiveness.

    During Ramadan month, Believers are required to fast. The fast is not simply about denying our body food and water, but most importantly the avoiding of ill speech, arguments, loss of temper and malicious behaviors.

    Kurang Hajar’s behavior clearly deviated from the teachings and requirements.

    Thus, Kurang Hajar is a munafik. So, let’s aim at this bitch’s ugly dry (.)(.), and poke them at will.

    Poke…poke…poke…poke…

    “Ahhh…ahhh…ahhh…ahhh” Kurang Hajar screamed.

  5. Hajar Jun 16,2017 10:18 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    Mohon izin Tun:

    1. For Si Badut Yang Sakit Mental (YSM) Mr. S.I. @ Dave Copper Si Teramat Kurang Ajar keturunan Cina-Komunis’ (my response to his question – Jun 15,2017 12:24 PM ):

    أنت خنزير غبي حقيقي

    2. Only a ‘real stupid pig’ would insult people’s name. I am just responding to his ‘words /insult’ (towards me). .

    3. A real coward would definitely hide behind a pseudonym (while insulting other’s name) – so disgusting. He (Si Badut @ Dave Copper) is so ‘SIAL / 死, 死, 死, 死’ (this is for the person who insulted my name, and for insulting me as woman – personal attack). I very seldom use this word, but this time this person deserved it. I will use it again if he continues to INSULT my name/dignity. Perbuatan yang teramat-amat kurang ajar.

    Thank you Tun. (Maaf Tun.)

  6. Hajar Jun 16,2017 4:06 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun:

    YSM Si Badut can continue ‘gila meroyan’ with his ‘salutation protocol’ (he looks very foolish indeed for trying to impose this protocol in Tun’s blog.). Even Tun himself refers to Najib as ‘Najib’ only (in his articles; mana ada ‘salutation protocol’). Si Badut should go back to ‘Hospital Bahagia…’ since he likes the salutation ‘Yang Amat Berbahagia’ so much (he failed to spell its abbreviation correctly too…tak buat ‘homework’).

    Yang Sakit Mental (YSM) Si Badut Mr. S.I. @ Dave Copper Si Teramat Kurang Ajar keturunan Cina-Komunis’ wrote the following comment (Quoted): (Jun 6,2017 10:04 AM) that contains facts about him (he loves FACTS…):

    ///
    YABhg Tun

    Thank you for clarifying that your purpose to visits to foreign automobile companies is to: “menjual Syarikat Proton.” So Kurang-Hajar is the one who could not differentiate between ‘KERJASAMA’ and ‘JUAL’. It’s amazing how low (pathetic) people can go just to justify their actions.
    ///

    His comment above can be considered as “the BIGGEST blunder” made by a commentator in Chedet since May 2008.

    Too confident (overconfident)… ha…ha…ha…Very shameful indeed. So embarrassing, but for this ‘muka tak tahu malu’, it’s nothing…

    He even ‘took a shot’ at me by using my own ‘past words’… dua kali MALU…

    FACTS (based on his comment):

    1. Poor comprehension (comprehension problem). He really believed that Tun wanted to ‘menjual Syarikat Proton’. Alahai…He thought Tun supported (that’s why he thanked Tun) his wild allegations against Tun (similar to allegations made by KJ & gang) on Proton-Geely issue (dua kali bodoh…illogical…).

    2. Lack of logical/logic thinking ability (failed to relate Tun’s previous article ‘Proton’ with ‘Melawat Geely’).

    3. Did not do his HOMEWORK (again!).

    4. Too ‘gelojoh / gopoh’ (not thinking properly). He took a shot at me, thinking that he was right! But, he actually was shooting at his own foot…Alahai…What an ambarassing situation! If I were in his position, I would feel so ‘MALU’, and would take a break from writing in this blog for several months (but as we know he is what we call ‘MUKA TIDAK TAHU MALU’).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  7. Dave Copper Jun 15,2017 12:24 PM

    Kurang-Hajar
    أنت خنزير غبي
    What can you do about it?

  8. Hajar Jun 15,2017 7:41 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun (maaf kepada pengomen2 lain; sila langkau saja komen ini):

    Si Badut, ‘YSM Mr. S.I. @ Dave Copper Si Teramat Kurang Ajar keturunan Cina-Komunis’ wrote the following statements (Quoted):


    I love facts.
    When MO1 was caught red-handed with RM2.6 billion in his personal account which he can’t deny, he came out with the world’s lamest excuses such as he was clueless about the money being deposited into his account. Later, he change the story to it was a donation, and then he claimed it was not for personal use, so on and so forth.

    When the Yang Amat Kurang Hajar (YAkh), the self-proclaimed SPM BM A1 kookaburra was caught red-handed making the biggest blunder in Malaysia salutation protocol mistakes which she can’t deny, she came out with the world’s lamest excuses such as sneakily trying to change the YAB to Yang Amat Berusaha, then changed back to YAB and claimed that because Tun was PM for 22 years lah, this lah, that lah…bla, bla, bla.

    This despicable behavior demonstrated that MO1 and Kurang-Hajar are the same species of animal.

    Kurang-Hajar claimed she set a trap to trap me, but in fact she ended up trapping herself in the same cage as MO1.

    Now MO1 and her are imprisoned in the same small dark cage. What they are going to do in that cage I don’t know. Maybe they will get married as Kurang-Hajar suffer from hormonal imbalance due to lack of normal “fun” life? Hahaha!

    My response:
    – Fact: The STUPIDEST COMPARISON by A STUPID (the dumbest), IGNORANT, and MENTALLY-ILL PERSON (a Retard? Lembam?).
    – Obviously, this ‘Yang Sakit Mental (YSM) TERAMAT KURANG AJAR keturunan Cina-komunis’ never fails to show his stupidity in public!

    YSM Si Badut wrote: “Let me reiterate, I decide what language to use on this blog; it’s my brain, my fingers and my keyboard. I can use English, Bahasa Malaysia, தமிழ்,中文, عربى, 日本語, or 한국어. My choice, not yours.”

    My response:
    – More ‘alasan2 bodoh’ and the world’s lamest excuses from Yang Sakit Mental (YSM) Si Badut (for not writing in BM).
    – He forgot that he is writing in Tun’s blog, not his own blog (kulit muka tebal macam kulit ****). A coward indeed! Still could not spell correctly. Dulu, kini, dan selamanya tetap bodoh…

    YSM Si Badut concluded: “So Kurang-Hajar, enjoy your time in the cage ya, don’t make too much noise. By the way, “titik” is not required, keep it to yourself and let MO1 enjoy them.”

    My response:
    Confirmed, a mental patient “yang terlepas dari” Hospital Bahagia Tanjung Rambutan. It’s interesting to see him in a cage with his ‘idol’ (‘1Malaysia’ is similar to ‘Malaysian Malaysia’; both love ‘Forest City’; both love China-Geely; both hate Proton, etc.)… they can whack each other for being idiots…something they have in common…ha…ha…ha…enjoy your precious time with your ‘idol’ ya…cocok sungguh…

    Terima kasih Tun.

    Maaf Tun (kerana mencemar blog Tun lagi).

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  9. sibotak Jun 15,2017 4:06 AM

    Anti rasuah
    Memang Benar , Saya setuju juga mengatakan
    Najib has a Brilliant Brain

    Brilliant Brain
    Untuk Menipu , Mencuri , Memutar Belit macam Keling
    Buktinya soal 1MDB
    Kena pula si Pemboros , Penyagak seperti Rosmah
    Dah….dah kena dah
    Si Penyagak jumpa si Penyamun
    Macam Pinang di Belai Dua

  10. anti rasuah Jun 14,2017 6:36 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Dalam hidup saya TERLALU JARANG saya dengar mengatakan NajiS Razak seorang yang bijak. Tetapi dalam blog ini ada seorang hamba Allah mengatakan “Najib’s has a brilliant brain”???

    Bagi saya kalau manusia atau pemimpin menggunakan akal yang dikurniakan Allah SWT untuk kejahatan, menipu, kepentingan diri mengatasi kepentingan rakyat, orang macam ini TIADA NILAI DI DUNIA Allah SWT. Jawab lah dia di akhirat kelak.

    Satu lagi kejahatan yang luar biasa Najis Razak ini yang ramai rakyat tidak mengetahuinya ialah menggunakan BNM dan mungkin hakim juga terlibat sama untuk menghalang wang pelabur beratus-ratus juta ringgit dari dipulangkan kepada pelabur.

    Sebelum ini mahkamah memutuskan syarikat “NT” bersalah dan BNM mengembalikan hak pelabur tetapi BNM dengan kuasa tangan ghaib mencuba sedaya upaya agar wang tersebut tidak dikembalikan kepada pelabur yang terdiri 98 peratus adalah bumiputera. Mengapa????

    Saya difahamkan perkara ini telah berlarutan hampir 10 tahun. Siapakah manusia berakal “haiwan” di sebalik BNM?

    Kebanyakan pelabur tersebut hingga kini terikat dengan hutang. Apa salahnya pelabur dipulangkan kembali wang mereka tetapi sebaliknya berlaku. MENGAPA?????

    NAJIB MEMANG JAHAT, TUN. JAHAT YANG LUAR BIASA. Hanya “manusia” ALI AKHBAR HASHIM saja yang buta hati.

    Wassalam Tun.

  11. musato Jun 13,2017 9:28 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Terpanggil saya untuk memberi komen setelah lihat exco armada Bersatu membuat sidang media di tv3.

    Kata mereka, mereka mungkin keluar parti kerana telah ditekan kerana bertanyakan soalan dari mana anak anak Tun peroleh kekayaan luar biasa?

    Mungkin saya tidak tahu perkara sebenar, tetapi seperti mana saya pernah terangkan berkenaan pemikiran usang, anak anak muda sekarang sentiasa mempunyai idea yang segar untuk berjaya dan semestinya mereka sentiasa berfikir mencari jalan bagaimana untuk kaya dan berjaya secara benar (bukan melalui rasuah).

    Mengikut hadith 9/10 rezeki adalah melalui perniagaan. Berniagalah wahai orang muda untuk kaya. Dengan cara dan konsep perniagaan yang betul, InsyaAllah anda akan perolehi 9/10 rezeki di dunia ini.

    Sekadar pengalaman yang pendek dalam bidang perniagaan separa francis yang saya pernah lakukan iaitu dengan hanya kiosk mexican bun, saya dapat rm6,000 sebulan iaitu untung bersih.

    Sudah tentu sebagai tauke saya hanya goyang kaki. Pekerja yang menjalankan perniagaan. Saya hanya memantau.

    Wahai orang muda, dalam perniagaan banyak rahsia. Lagi tinggi risiko lagi tinggi untungnya. Bayangkan dengan hanya berniaga roti satu jenis yang dipelbagaikan, boleh dapat rm6,000 dengan luas kiosk hanya 12 x 16.

    Kalau dapat rasuah jangan ceritalah. Mau berbilion bilion.

    Terima kasih Tun.

  12. sibotak Jun 13,2017 2:29 PM

    Alangkah Indahnya jika
    Najib Berundur , UMNO akan Tetap Teguh
    Tun, Mukhliz, Muhideen dan yg lain di panggil balik
    President UMNO dilantik semula dengan Berundi Demokrasi
    Di Gabungkan pula PAS & PKR
    Perdana Menteri pula dilantik akan bersatunya UMNO ,PKR juga PAS

    Najib di ibarat
    Nila setitik Rosak Susu Sebelanga
    Memang Kulit Najib TEBAL macm Kulit itu tu

    Alangkah Indahnya jika Pemimpin , Negara Islam Sedunia
    Dapat Berpegang pada Tali Allah
    Dapat Bersatu Demi UMMAH
    Ummah tidak akan Porak peranda di ini hari

    Lihat saja sekarang
    UAE , Saudi yg lama bermusuh dengan Israel , hingga sekarang tidak melakukan apa apa , Alhamdullilah bagus lah , apa untungnya perselisihan
    Tanpa UAE , Saudi baru sehari saja Bersengketa dengan Qatar sudah Berpecah Saudara , Menhentikan segala Hubungan

    Bayangkan bertapa Pedihnya saudara kita , yg jadi Pelarian
    Bertempuh Maut , Kelaparan ,Kehinaan
    Dituduh pula Merogol sedangkan pada Logiknya
    Si Pelarian yg lebih senang jadi mangsa Perogol
    Alangkah Sedih , Pedih , Pilu
    Sang Ibu , Sang Hawa berserta Anak anak Kecil menjadi Pelarian
    Sedangkan si Ayah yg Gagah juga Tidak Berdaya

    Oi….Oi Dunia Islam adakah anda Buta ?
    Adakah anda tunggu giliran anda di Fitnah langsung di Zalimi

    Bukan ku Pinta Senjata
    Senjata kau pun kalau buatan Amerika
    Hanya Orang Bodoh saja akan melawan mengunakan senjata Tuan nya

    Yang ku Pinta
    Adalah Seruan , Perintah dari AL Quran
    Berpegang Teguh Tali Allah
    Tidak Berpecah Belah antara UMMAH

    Ini tanggisan ku untuk Saudara ku
    Mari kita cuba Bersuaha ke Peringkat International
    Mengadakan Himpunan Pemimpin pemimpin Negara Islam supaya
    Kita Bersama demi Ummah, dengan Berkallimah walau kita
    Ada sengketa sesama

    Aku ni banyak Beranggan
    Tapi , Ini Niat ku yg Ikhlas Berkallimah

  13. asahamat Jun 12,2017 11:02 PM

    Assalamualaikum wbt Tun,

    Geely, sound like “geli”. Gelilah dgn perangai Najib MO1 ni. Geli sungguh2. Rakyat dah pakat geli kat dia, dia tetap he he he …..

    (2) Dari mula timbulnya prihal 1MDB, mereka yg mendokong UMNO tanpa sedar telah menunjukkan tanda2 bhw mereka sedang merintis jln bagi kekalahan UMNO & BN dlm PRU 14.

    (3) Soal PRN 2016 Sarawak, itu tidak sekali2 melambangkan sokongan rakyat Negeri tsb kpd BN. PRN 2016 Sarawak adalah suatu fenomena Tok Nan dan Taib. Rakyat sudah berasa cukup dgn Taib dan mereka mahu perubahan. Tok Nan memberikan mereka harapan. Perlu diingatkan dlm PRN Sarawak 2016, poster Najib MO1 tidak dibenarkan pasang di mana2. Itu adalah petanda, rakyat Sarawak tidak pedulikan Najib MO1. Mereka memusat pd keperluan mereka. Soal Najib MO1, itu perkara kedua dan belum penting.

    (4) Berbalik kpd hujah pertama saya, sesungguhnya, prilaku jaguh2 yg mendokong Najib MO1, semuanya sudah tersalah tingkah. Chegu Bad (?), kemudian “Nothing to Hide”, lalu Ali Tinju (?), Jamal Jamban, Tengku Aziz, Musa Hitam, Shahril Samad, Shabery Chik (?), Saberi Ismail, dan beterusan sehingga kini Nazri Aziz, semua mereka sudah tersalah langkah. Dalam istilah Melayu Sarawak, mereka sedang “mangkong (katok, pukul) kepala sendiri”. Paling banyak salah tingkah pastinya Najib MO1 sendiri!

    (5) Dlm psikologi penyamun @ perompak, mereka mudah dijebak sebab kumpulan yg berhati sebegitu sering tersalah tingkah. Maka seorang polis yg bijak, dia pasti kenal siapa perompak @ penyamun malah penjahat apapun dgn memerhati kemungkinan2 salah tingkah.

    (6) Sifat Allah, sebarang kejahatan khusus yg memudaratkan Ummah pasti tidak Dia halalkan. Kerana itu, setiap kejahatan, biar macamana kita hendak tutup, pasti akan bocor juga akhirnya.

    (7) Tun, dan semua pendokong PH; Jbtan Kehakiman US menamakan salah seorang “penjahat” dlm prihal 1MDB adalah MO1. Menteri yg juga Pengarah Strategik UMNO (?) mengaku MO1 adalah Najib. Kemudian, muktahir Nazri mengesahkan terima duit Beli Undi. Soal bagi duit utk pancing undi itu mungkin prihal kedua, namun cara dan dari mana duit itu datang dan kesannya kpd rakyat dan Negara adalah isu pokok. Semua ini adalah kuasa Allah betapa kesalahan duniawi ada waktunya Dia pertontonkan semasa hidup kita.

    (8) Cuma sayangnya, di dlm PH terutama Bersatu, belum kedengaran yg boleh mengupas semua ini utk membuka pemikiran Melayu utk tolak Najib MO1, UMNO dan BN. Saya sarankan Tun, melihat akan perkara ini dan jadikan ini sebagai machine gun utk membantai hacur berkecai Najib MO1, UMNO dan BN.

    (9) Bersatulah PH. Gunakanlah segala lompang yg kian terbuka utk terus menyiat2 Najib MO1, UMNO dan BN.

    (10) Sesungguhnya yg kekal hanyalah kebenaran. Lain dari itu semuanya punah. Najib MO1, UMNO dan BN tidak terkecuali. Inilah masanya utk PH kental bersatu dan gagah mara memberi harapan utk rakyat semua.

    Tun Boleh. Malaysia Boleh. Rakyat Boleh. Kita Boleh!

  14. anti rasuah Jun 12,2017 12:56 PM

    Assalamualaikum Tun.

    “Karl Iskandar” hampir 4 purnama tidak berhujah dalam blog ini, pelik?

    Dia sudah mampos ka?

    Naluri saya berkata, NajiS Razak yang berselindung disebalik nama tersebut, kian sibuk sejak 4 bulan lalu untuk persiapan PRU14.

    Wassalam.

  15. musato Jun 12,2017 10:14 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Bangkit dari tidur pagi ni, saya terbaca tentang kerisauan Tuan Ibrahim Tuan Man pemangku presiden PAS berkenaan menukar kerajaan.

    Saya agak kerana itulah PAS sebenarnya tidak mahu bekerjasama dengan PH.

    Takut untuk menukar kerajaan, risau negara menjadi lebih teruk dan huru hara.

    Dan untuk menjawab berkenaan kerisauan menukar kerajaan ini saya rasa saya perlu menulis kenapa saya sokong rancangan Tun untuk menukar Najib dan seterusnya kerajaan BN.

    Sedikit sebanyak saya telah menceritakan mengenai latar belakang saya. Boleh dikatakan sejarah yang digelapkan adalah keluarga Syarif Muhammad al Baghdadi dan seterusnya turun kepada cicit beliau Syeikh Abdul Malek adalah golongan keluarga pendiri sebuah kerajaan.

    Oleh kerana dinamakan baghdadi maka tentunya ia berasal dari kota Baghdad yang penuh dengan sejarah keilmuan dan kehebatan kerajaan Abbasiyyah zaman silam itu pada fikiran saya.

    Itu sejarah lama.

    Sejarah barunya, ketika dalam kesempitan hidup dengan ujian yang dimaklumkan dalam surah An Nas dan Al Falaq, saya telah berhajat agar dipertemukan dengan seseorang yang mulia di kalangan penduduk muka bumi ini. Tak kisahlah dari negara mana sekalipun. Dugaan saya lebih kepada Asia Barat.

    Namun, saya amat terkejut kerana saya telah dipertemukan dengan Tun Mahathir bin Mohamad di dalam blog ini. Dan beliau dari Malaysia!!!

    Syukur pada Allah. Allah swt berkuasa untuk menambah keyakinan dalam diri seseorang hambaNya itu.

    Dengan pengalaman memimpin Malaysia selama 22 tahun sebagai PM dan tersohor disegenap pelusuk dunia, maka saya fikir adalah wajar saya menimba ilmu dari beliau dalam hal ehwal mengurus tadbir sesebuah negara. Dan saya rasa perkenalan ini bukanlah satu kebetulan.

    Ada ketika saya rasa keliru, adakah hanya saya seorang yang perasan dan adakah ianya hanya mainan perasaan?

    Namun berdasarkan pertanyaan kepada datuk dan nenek saya, mereka mengiakan, bahkan nenek saya bertanya, “Mahathir tu keluarga kita juga ke?”

    Sebagai orang muda dan kurang pengalaman, saya sendiri juga risau akan keupayaan saya yang belum diuji.

    Namun atas kerelaan dan keprihatinan dari Tun Mahathir sejak perkenalan, segala idea dan pandangan saya telah di pandu uji oleh Tun sendiri (sepertimana Tun pandu uji setiap kereta Proton layaknya).

    Kata Tun lagi, kita tidak tahu samada ia betul atau tidak melainkan kita pandu ujinya sendiri.

    Alhamdulillah, saya berada di alam nyata dan benar benar menewaskan perasaan was was seperti dalam surah An Nas. Alhamdulillah.

    Antaranya adalah selesaikan masalah bagi mengambil kotak hitam dan jenazah mangsa MH17 dan memberi jalan penyelesaian krisis ekonomi mengenai kenaikan harga minyak yang melampau pada 2008.

    Hari ini hati saya lebih positif dalam menghalang kemungkaran pencurian dan penipuan dari terus berlaku pada peringkat pemimpin tertinggi dengan bersetuju menukar kerajaan dan meneruskan perjuangan ini bersama sama Tuan Guru saya seperti yang didoakan perkenalannya oleh saya.

    Syukur pada Allah swt.

    Terima kasih Tun.

  16. Ali Akbar Hashim Jun 12,2017 7:23 AM

    Dear Sir,

    Najib’s has a brilliant brain

    This is one of reason you hand pick him for Prime Minister post

    He also a psychic

    He know you have a weaken heart

    He keep attacking your emotion and your logic

    He got bunch of brilliant teams behind him

    But the more he stripped you the more his bad are exposed to public

    For how long he want to sit as Prime Minister?

    For sure he will win in General Election, because he control, fully control:

    1. Felda settlers
    2. Sabah
    3. Sarawak
    4. The poor ( He purposely created a high cost of living because more and more peoples become poor and depended on him for help)
    5. PAS
    6. Chinese
    7. Minorities
    8. Highest elites, highest societies

    I personally do not see at any capacity the oppositions alliance can break this special monopoly on these group

    The oppositions just do not have a formula and running out of ideas on how to unseated Najib and The Gang and they often lost focus

    But

    Once he is no longer in power he has to face trial with JHO LOW

    He has no shame

    Some one will spit on his grave and some one will urinated on his grave

  17. musato Jun 11,2017 11:20 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya fikir di sini di artikel melawat Geely, Tun memperjelaskan kenapa Tun melawat Geely. Iaitu bukan untuk menjual atau mencari rakan kerjasama. Tapi untuk membeli enjin yang sesuai untuk keluaran Proton.

    Enjin kelihatan amat sukar untuk dibuat sendiri. Malah belum pernah lagi saya lihat dalam mana mana rancangan pakar pembuatan atau pembaikpulih kenderaan astro 555 yang bikin/baik pulih enjin jika enjin rosak.

    Sedangkan dalam rancangan astro 555 itu sentiasa menunjukkan kepakaran rakyat Amerika dalam hal pembuatan dan baik pulih samada pisau, pedang, senapang, kereta, rumah dan sebagainya.

    Itu berkenaan enjin.

    Tentang hak membuat keputusan dalam hal kerjasama yang dikatakan penjualan 49.9%, boleh dikatakan itu adalah satu keputusan yang bodoh dan buruk.

    Dah tentu kena berdebat dulu untuk kita menang dalam membuat keputusan yang berkuasa 50.1% itu.

    Macam kata Tun, dari mempertahankan maruah dengan kos yang besar, kenapa tidak jual semua sahaja?

    Contohnya ; kalau kita nak sangat sewakan solar kat bumbung rumah kita sebab nak dapat duit rm100 dua, kenapa tidak jualkan sahaja rumah kita?

    Jawapan di atas akan menandakan aras maruah diri kita sendiri sebagai tuan rumah dan sebagai manusia yang boleh berusaha dengan kudrat tulang empat kerat untuk mencari rm100 dua dari dapatkan duit mudah dengan sewakan bumbung untuk solar dan mungkin bermaksud suka dijajah?

    Terima kasih Tun.

  18. Fariq Islam Jun 11,2017 10:03 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Pada peringkat permulaan Proton, Proton menikmati permintaan yang cukup memberangsangkan. Pada masa itu, Proton tidak berfokus ke atas kualiti, imej, pengurusan kewangan dan budaya kerja bagus. Sebab-sebab itulah yang menjerumuskan Proton ke lembah kerugian.

    Alangkah kesian dan pilunya Rakyat menyaksikan keruntuhannya, lebih-lebih lagi pada waktu yang sama, kereta-kereta buatan Korea semakin popular. Macam mana kita nak menerima hakikat yang kita gagal sama sekali?

    Namun, biarlah kerajaan dan pengurusan sekaran memperbetul. Kenalah kita memberi peluang. Kita bukannya jual seratus peratus ekuiti. Kita masih pemegang saham utama. Kalau jual saham itu satu tindakan silap atau memalukan, kenapa pula Lotus sanggup dikuasai Proton dulu? Apakah Lotus juga membuat satu kesilapan memalukan UK?

  19. musato Jun 11,2017 5:58 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Islam telah menetapkan bahawa adanya hukum halal dan haram. Ada yang boleh dan ada yang tidak boleh. Ada dosa dan ada pahala.

    Ada dosa besar, ada dosa kecil. Ada najis ringan, ada najis berat.

    Dalam Islam ada peraturan jelas dan setiap yang khilaf boleh didebatkan dengan mengikut Al Quran dan Hadith.

    Apabila terlibat dengan tuduhan mencuri oleh seorang pemimpin tertinggi negara, maka jalan yang sepatutnya adalah turun dan memohon ampun pada Allah swt.

    Manakala tugas penyokong kepada pemimpin tersebut adalah melepaskan jawatan bagi menunjukkan ketidaksanggupan mereka mendokong dan bersubahat dengan tuduhan mencuri tadi.

    Oleh kerana ia melibatkan manusia, maka tidak semua perkara mudah tersebut dapat kita laksanakan.

    Sebagai seorang guru dan pemimpin, adalah perlu kita membimbing rakyat di bawah agar menuju ke arah yang benar dan mempunyai sedikit sebanyak pengetahuan mengenai politik/mentadbir manusia.

    Untuk menuju ke arah yang benar kita memerlukan satu pendekatan yang mudah difahami dan dapat dilihat dengan mata kasar kita.

    Oleh kerana pemimpin yang dituduh mencuri dan penyokongnya tidak sanggup melepaskan diri dari bersubahat dengan tuduhan mencuri, maka adalah sangat perlu kita mengadakan dan menggunakan siatem demokrasi sebagaimana yang kita harus akur bahawa kita ini hidup di alam dunia.

    Ini kerana kita tidak dapat memaksa diri seseorang manusia itu tunduk pada perintah Allah swt, melainkan dirinya itu diberi hidayah dan petunjuk dari Allah swt, Tuhan yang Maha Menguasai.

    Kita hanya berusaha. Allah swt akan menentukan.

    Adakala kita sempit dalam kehidupan dan tiada nampak lagi jalan keluar. Namun Allah swt itu Maha Penyayang. InsyaAllah Allah tidak akan meninggalkan kita.

    Itulah yang diajarkan kepada kita selama ini.

    Kita akan melakukan yang terbaik. InsyaAllah. Ini kerana dibelakang kita adalah makmum yang bukan sedikit. Kita tidak akan memandu bersama sama ke arah yang songsang dan jauh dari Allah swt. InsyaAllah.

    Kita mempunyai pemimpin yang terbaik. Yang sanggup menggadai maruah dunia dan harta benda serta keluarga.

    Pengetahuan ini adalah pengetahuan yang kuno. Dan yang kuno inilah yang diturunkan turun temurun sebagai ke arah jalan yang lebih dekat kepada Allah swt. InsyaAllah.

    Terima kasih Tun.

  20. sibotak Jun 11,2017 4:02 AM

    Perlu untuk Negara Islam mempunyai Pemimpin yg bolih berfikir within the Box
    Perlu satu Badan Islam , seperti tapi bukan United Nation
    Bagi menyatu padukan Ummah , Pemimpin Islam sedunia
    Atau OIC , Organization of The Islamic Committee
    Perlu memainkan peranan penting bagi menyatu padukan Pemimpin , Ummah , Negara
    Islam supaya bersama memegang Tali Allah ,tidak berpecah belah antara sendiri

    Dengan ini saya yakin , Dunia Islam akan Aman
    Tanpa campur tangan dari US ,atau Negara Barat atau United Nation
    Yg selama ini hanya Bersandiwara , kononya mereka bolih mengamankan Timur Tengah , kononya mereka bolih selamatkan Palestine
    Tapi yg sebenarnya United Nation , Amerika Syarikat ,Negara Barat berserta Media mereka adalah Gunting dalam Lipatan , Racun berbisa yg merupai Penawar

    Mengapa Dunia Islam begitu Bodoh sekali tidak mampu berfikir within the Box
    Menyatu padukan kita sesama adalah Kunci segalanya
    Adalah Kunci Kejayaan daripada kita bersandar pada tiang United Nation yg Palsu
    Tidakkah kita lihat apa yg berlaku di Palestine hanya lakonan UN & US
    Jika benar mereka berhajat menyelamatkan Palestine , sekarang Palestine sudah Aman dari dahulu. Namun Palestine hinggan kini masih tetap porak peranda
    Adakah membangunkan tembok ,menyekat ekonomi , api & air dan segala sumber kehidupan , UN ,US juga Israel membuktikan mereka berusaha menyelamatkan Palestine ? Atau mereka menbangunkan lagi Israel ?

    Wahai Ummah yg dinamakan Islam , Berfikirlah dengan Wajar
    Jangan kamu tunggu giliran kamu untuk dihapuskan
    Seperti giliran Iraq , Libya , Syria , Afgan , Rohingya , Malawi & banyak lagi

    Dengan kita memegang Tali ALLAH
    Nascaya & Isyaallah , ISIS , Talliban , Boko Haram atau sebagainya akan Pupus
    Tanpa kita bersama menggunakan senjata atau sebutir perluru

    Mungkin ada anggapan tidak mudah
    Memang tidak mudah , TAPI
    Adakah pernah Badan Islam , atau OIC mencubanya ?
    Sekali lagi adakah kita sesama mencubanya ?
    Adakah tidak menjadi tanggung jawab kita yg digelar Ummah ?
    Daripada kita mengharapkan US ,Politik & Media Barat yg mempermainkan , memperbudakan Dunia Islam

    Kita bukan ingin melawan mereka , kita hanya berusaha menyatu padukan
    Saudara Islam kita yg sedang Keliru ,yg sedang Resah , yg sedang Sensara
    yg sedang Sensara .Adakah hanya berdoa kita akan dapat hasil nya ?
    Tolong Jawab Pak Uztad ?
    Kita hanya perlu berusaha menyatu padukan mereka secara Aman
    Walau kita perlu adakan pesta Dangdut International
    Demi DAPAT kita menyatu padukan mereka sesama yg keliru ,yg membunuh sesama sendiri

    Yang membuntukan orang Tengah , Orang Ketiga dari Badan Islam bukan United Nation , US atau Politik & Media Barat
    Yang sudah terbukti Menipu , Memperbodohkan Dunia Islam

    Dan mereka sesama kita sujud , berdoa demi Ukhwah Ummah

  21. WandyCaswady Jun 10,2017 8:21 PM

    Assalaamuaalaikum…

    Islam adalah

    1. Tiada Tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad saw itu hanyalah pesuruh Allah.

    2. Menunaikan Solat 5 waktu

    3. *Menunaikan zakat

    4. Berpuasa sebulan di bulan Ramadhan.

    5. Menunaikan haji. (jika berkemampuan)

    Sudah tiba masanya untuk menekankan ttg perkara rukun yang ke 3 itu. Sistem zakat ini jika di praktik kan benar2… Inshaallah tiada yg miskin di negara ini… Serta… Sistem zakat ini boleh diperkenalkan kepada org bukan islam… Inshaallah

  22. Tun Perak Jun 10,2017 5:20 PM

    Di Malaysia ada satu sahaja kasino dan ianya adalah monopoli, dan keluarga Najib adalah seorang daripada founder Genting Bhd. Sometime, tidak masuk akal juga , orang Islam boleh terlibat dengan perniagaan perjudian. Mungkin “Syrian Protestant College” mempunyai pengaruh ke atas pegangan hidup orang Islam.

  23. milshah Jun 10,2017 11:14 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Selamat menjalankan ibadah puasa.

    Saya terfikir berkenaan cadangan Rafizi berkenaan begaimana Anwar boleh jadi Perdana Menteri. Mengikut cadangan ini, seorang interim Perdana Menteri akan dilantik yang saya rasa interim Perdana Menteri ini adalah Kak Wan. Kak Wan sendiri mengaku dia hanyalah “seat warmer” untuk Perdana Menteri yang sebenar iaitu Anwar. Kalau benarlah, ini bermakna walaupun Kak Wan adalah Perdana Menteri ketika itu, beliau akan mengkut arahan dari Anwar di dalam penjara. Bayangkan pusat pemerintahan negara adalah di dalam penjara! Apakah pandangan pengundi-pengundi mengenai cadangan ini? Apakah pandangan negara-negara lain terhadap negara Malaysia di mana pusat pemerinhannya dalam penjara? Saya haraplah ada cadangan lebih baik dari ini.

    Sekadar pandangan peribadi.

  24. musato Jun 10,2017 8:31 AM

    Assalamualaikum Tun..

    Telah dibacakan kisah bahawa perjalanan kehidupan sehari Nabi Sulaiman as adalah bersamaan sebulan.

    Telah dibacakan kisah bahawa perjalanan kehidupan sebulan Nabi Sulaiman as adalah bersamaan setahun. (Sila betulkan jika salah apa yang saya telah baca)

    Saya tidak cerita apa apa di sini.

    Tapi perbezaan umur saya dengan Tun adalah 51 tahun.

    Salam Sejahtera atas Nabiku Sulaiman as.

    Ingatlah kata Najib. Perkara lepas jangan diingat lagi.

    Sekarang adalah masa sekarang.

    Saya tidak cerita apa apa di sini.

    Terima kasih Tun.

  25. musato Jun 9,2017 9:05 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dikhabarkan bahawa Syarif Muhammad al baghdadi meninggalkan baghdad ke Mekah dan seterusnya ke Terengganu (masa itu negeri Terengganu belum wujud namanya lagi).

    Dikatakan pemerintahan Syarif Muhammad berjaya menewaskan Empayar Majapahit yang gagah ketika itu.

    Dan diceritakan bahawa beliau adalah peneraju perkembangan Islam di nusantara.

    Kebolehan ini diteruskan oleh anak cucu dan cicit beliau. Dikhabarkan kesemua mereka adalah wali wali Allah.

    Malah dicatitkan juga bahawa keluarga Syarif Muhammad adalah bersangkut paut juga dengan wali songo yang tersohor itu. Pengembang Islam di nusantara.

    Tidak dihairankan kerana mereka mereka adalah ahlul bait keturunan Rasulullah saw yang mewarisi kemahiran berdakwah dan memimpin.

    Malah dikisahkan dalam buku ahlul bait keluarga Rasulullah saw bahawa kerana kemahiran inilah ahlul bait keturunan Rasulullah saw dikejar dan dicari untuk dihapuskan terutamanya oleh musuh sepanjang zaman Islam.

    Maka dapatlah kita lihat bahawa setiap pemimpin negara yang baik baik pastinya akan disingkirkan secara kasar setelah hilang jawatan mahupun ketika sedang berkuasa. Malah ada diantara mereka dibunuh.

    Saya tidak cerita apa apa di sini.

    Ingatlah kata Najib, barang lepas jangan dikenang.

    Buang yang keruh ambil yang jernih agaknya kata Najib.

    Raya dah nak dekat, nanti Najib kata kita kira 0-0 ye.

    Terima kasih Tun.

  26. sibotak Jun 9,2017 8:06 PM

    Barang yg lepas , jangan di kenang
    Yg lepas tu lepas …..
    Apa yg terlepas ,makin Terbelit
    Che Najib Oiiiiii

    Awak sesungguhnya bukan Pemimpin
    Awak di pilih atas belas ikhsan dari mediang arwah Tun Razak
    Itu saja

  27. anti rasuah Jun 9,2017 6:38 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Kalau kenyataan NajiS berbunyi, “Proton adalah perkara lepas, lupakan perkara yang berlalu”, saya anggap kenyataan ini adalah dating dari seekor haiwan yang BENGAP.

    Betul juga kenyataan,”Proton ada nilai untuk dijual dan ada orang yang sanggup beli, tetapi 1MDB tiada nilai dan tiada orang yang sanggup beli”, ini kenyataan orang bijak.

    Ada juga kenyataan,”Tiba masanya Malaysia ditabir oleh orang yang bijak”. Ini kenyataan rakyat yang bijak.

    Kalau Malaysia berterusan ditadbir oleh pemimpin yang BENGAP dan BAHALOL, alamatnya Malaysia kian diambang kemusnahan. Terusan dipimpin oleh orang yang MUNAFIK.

    Wassalam Tun.

  28. Tun Perak Jun 9,2017 1:00 AM

    Najib kata “Proton is the past. Dont let the past become present”.

    So, kalau Proton perlu buang pekerja dan vendor beritahu saja mereka – “Perdana Menteri yang disayangi ini mengatakan bahawa kalian semua adalah yang sudah lepas-lepas”. Ini adalah reformasi. Yang present ni adalah Perdana Menteri kita , Jho Low, Rizal, 1MDB, Tun Razak Exchange, Razak Baginda, Hishamuddin Hussein, DUKE Expressway, Ekovest, 1MDB, MRT, lombong bauxite, dan etc.etc..” Yang lepas tu sudah lepas lah , jangan nak ngada jadi yang present-present sekarang ni. PM cant be bothered with “past nonsense”.

    Boleh juga tanya Germany Chancellor, why dont you treat “Daimler” as the past ? As in your country, the present is wind turbine, solar panel, TGV, and etc. etc. So, why bother Daimler. Our beloved PM says our national automotive industry is the past.

  29. WandyCaswady Jun 8,2017 10:09 PM

    Assalamuaalaikum Tun

    Allah itu Maha satu… Tidakkah anda melihat peninggalan Nabi Nuh? Sisa bangkai dari kaum Luth? Tenggelamnya Firaun di lautan ketika mengejar Musa? Tipu kah semuanya kejadian itu wahai rakyat Malaysia yg disayangi?

  30. sibotak Jun 8,2017 11:50 AM

    Penting bagi Negara Islam mempunyai Pemimpin yg Luar Biasa sekarang
    Bijak menimbang nimbang Keadaan dengan Ugutan , Fitnah , Ancaman
    Yg telah banyak memporak perandakan umat Islam, Negara Islam

    Kerana Umat Islam sekarang Berpecah Belah
    Tidak Berdiri, Berjamaah sesama Imam mengikut Saf
    maka si Setan pun menumpang ruang yg di beri

    Dunia Arab , Pemimpin Arab Memalukan Nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W
    Kerana Gagal Memegang Teguh Tali Allah

    Sekarang Amerika sudah membekalkan Saudi dengan Senjata dan Kelengkapan Berperang . Saya yakin Amerika bertujuan akan memperlagakan Saudi & Iran
    Seperti mana Amerika Memperbodohkan Iraq, Libya , Syria dan yg lain
    Menghasut Islam membunuh sesama saudara sendiri

    Inilah Senjata Amerika yg Amat Tajam di ini hari
    Berdusta , Menipu Dunia , Umat Islam dijadikan Baruah
    Ini Penipuan yg di Reka Yahudi , menjadi product Made in U.S.A

    Mengapa Pemimpin Islam , Pemimpin Arab hidup macam Keldai
    Dan wabak ini sudah pun Berhijrah di Asia
    Sudah Berlaku di Rohingya , sekarang di Malawi ,Phillippine
    Bertujuan Merempatkan Umat Islam di tahap yg Terhina

    Maka Malaysia , Indonesia perlu Pemimpin yg Sejagat
    Pemimpin yg Luar Biasa

    Najib Please Get Lost . You are Not Fit
    Leadership is not a Game
    Its about yr Life & my Life
    Its about The Future of our Generation

  31. Dave Copper Jun 8,2017 10:01 AM

    Dear YABhg Tun

    I love facts.

    When MO1 was caught red-handed with RM2.6 billion in his personal account which he can’t deny, he came out with the world’s lamest excuses such as he was clueless about the money being deposited into his account. Later, he change the story to it was a donation, and then he claimed it was not for personal use, so on and so forth.

    When the Yang Amat Kurang Hajar (YAkh), the self-proclaimed SPM BM A1 kookaburra was caught red-handed making the biggest blunder in Malaysia salutation protocol mistakes which she can’t deny, she came out with the world’s lamest excuses such as sneakily trying to change the YAB to Yang Amat Berusaha, then changed back to YAB and claimed that because Tun was PM for 22 years lah, this lah, that lah…bla, bla, bla.

    This despicable behavior demonstrated that MO1 and Kurang-Hajar are the same species of animal.

    Kurang-Hajar claimed she set a trap to trap me, but in fact she ended up trapping herself in the same cage as MO1.

    Now MO1 and her are imprisoned in the same small dark cage. What they are going to do in that cage I don’t know. Maybe they will get married as Kurang-Hajar suffer from hormonal imbalance due to lack of normal “fun” life? Hahaha!

    Let me reiterate, I decide what language to use on this blog; it’s my brain, my fingers and my keyboard. I can use English, Bahasa Malaysia, தமிழ்,中文, عربى, 日本語, or 한국어. My choice, not yours.

    So Kurang-Hajar, enjoy your time in the cage ya, don’t make too much noise.
    By the way, “titik” is not required, keep it to yourself and let MO1 enjoy them.

    Thank you YABhg Tun for allowing me to respond.

  32. sibotak Jun 8,2017 9:31 AM

    Proton bolih diselamatkan
    Cuma sengaja Najib enggan nak selamatkan
    Bukan soal Ekonomi , Ia lebih soal peribadi antara Najib & Tun

    Yg harus di bubar , malah tidak bolih dijual
    Ialah 1MDB , Pelaburan Najib yg lain juga
    Yg tidak langsung ada Siapa yg nak beli
    No Value Assets

    Hebat sungguh tangan Tun
    Sekurangnya Proton ada juga yg nak beli
    1MDB & yg lainnya yg Najib buka di Singapura
    saya tak nak sebut namanya ,sensitive

    Bahlul mana yg nak beli ?
    Tiada Nilai Assets malah berhutang keliling pinggan
    Lebih Gaya dari Nyata
    Inilah angkara kita angkat si Bengap jadi PM kita yg terbenci kini

    Memang Benar
    Harimau Mati tinggalkan Belangnya
    MadSallih Mati tinggalkan Nama
    Cina mati tinggalkan Harta
    Najib Mati tinggal Anggan anggan dan hutang keliling pinggang

    Aneh Mati tinggalkan Minachi

  33. Hajar Jun 7,2017 10:51 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun (maaf kepada pengomen2 lain; sila langkau saja komen ini):

    1. Alahai…Nampaknya Si Badut, ‘YSM Mr. S.I. @ Dave Copper Si kurang ajar’ (Jun 7,2017 10:23 AM ) sudah masuk perangkap saya. Seperti biasa, Si Badut akan MENGALIH topik mengenai kebodohan/ kejahilan beliau yang tidak faham artikel Tun berkenaan PENJUALAN PROTON kepada Geely dengan menimbulkan isu lain (yang remeh temeh/ tidak relevan). Sebelum ini dia jadi batu api dan PENGHASUT dengan menuduh saya menghina Tun (tapi beliau sah2 menghina Tun termasuk berkenaan Proton dan penjualan Proton kepada Geely), dan pelbagai golongan dilibatkan dalam pertikaian saya dengan dia. Dia yang buat kenyataan, orang lain pula yang dikaitkan dengan kenyataan2 beliau. Alahai…tiada kredibiliti langsung.

    2. Tetapi, Si Badut terlupa (kerana terlalu teruja) untuk letak tanda ‘titik’ (.) di hujung YABhg (sepatutnya YABhg. / YABrs.). Bagaimana Si Badut boleh terlepas pandang perkara yang beliau anggap sebagai “a low-level mistake in Bahasa Malaysia”? Alahai..nak betulkan orang, tapi diri sendiri pun kurang ilmu! Bodoh-sombong! Si Badut kena belajar lebih sikit sebelum cuba berlagak pandai. Tidaklah terserlah kebodohan di khalayak ramai…

    3. Saya sengaja tulis ‘Yang Amat Berusaha’, dan jangkaan saya tepat. Si Badut dengan pantas menunjuk sekali lagi kebodohan beliau dengan tidak fokus kepada isi / topik yang saya bangkitkan. Asyik meracau merapu-meraban saja. Si Badut masih lagi tidak tahu mengeja (‘ajar’), dan enggan menulis dalam BM. Perbuatan beliau menggambarkan isi hati beliau yang sememangnya ‘pro-China’. Hakikatnya beliau memang ‘keturunan Cina-komunis (saya ingin lihat samada beliau akan masuk perangkap saya sekali lagi).

    4. Di hati saya Tun sentiasa ‘YAB’ kerana Tun telah jadi PM Malaysia selama 22 tahun (memang saya maksudkan ‘Yang Amat Berhormat’ – tiada penafian di sini; tidak ada masaalah untuk guna YAB terhadap Tun sebab blog ini bukan ‘majlis RASMI’, dan siapa Si Badut untuk tetapkan apa panggilan yang betul untuk Tun; cuma baru2 ini beliau timbulkan; dulu main ‘terjah’ saja; agaknya sudah kehabisan ide untuk kutuk saya; Si Badut ni baru sedarkah tentang gelaran2 ini?)

    5. Si Badut boleh buktikan yang saya silap (yang BM beliau lemah) dengan cara beliau (‘Si kurang ajar keturunan Cina-komunis’) menulis sepenuhnya dalam BM memandangkan Tun juga menulis artikel ‘Melawat Geely’ ini dalam BM. Kononnya tahu ‘adab’. Beradablah sikit wahai Si Badut. Sesekali hormatilah pemilik blog (Tun), dan hormatilah Bahasa Kebangsaan kita (tiada alasan untuk mengelak lagi – jangan beri alasan bodoh).

    6. Kononnya juga BM beliau lebih bagus dari sesetengah orang Melayu (termasuk saya agaknya sebab bukan main lagi dia kutuk penguasaan BM saya). Hai Si Badut, sila buktikan yang BM anda lebih baik dari BM saya kerana anda dengan ‘megah’ nya telah tunjuk kesilapan penggunaan ‘YAB’ oleh saya terhadap Tun (dalam blog yang bukan majlis rasmi), dan hina penguasaan BM saya. Syabas dan tahniah saya ucapkan kepada ‘YSM Si Badut @ Si kurang ajar’. Bravo! Apa tunggu lagi, buktikan keupayaan anda menulis dalam BM! Jangan jadi bacul. Tidak perlu cakap besar berdegar-degar, tapi hampeh (hampas). Buang masa saja.

    7. Si Badut pernah tulis, “Proton is a terminally ill cancer patient… Proton is already considered dead, it is on life support now”. Satu penulisan yang amat biadab (kurang ajar) di dalam blog Tun yang kita sedia maklum amat sayangkan Proton. Alahai…Awatlah dung* sangat Si Badut yang ada tanda2 sakit mental/otak (YSM = Yang Sakit Mental @ YSO = Yang Sakit Otak.) ini. Kononnya amat menghormati Tun…cakap tak serupa bikin.

    Terima kasih Tun.

    Maaf Tun (kerana mencemar blog Tun semata-mata untuk mengAJAR YSM Si Badut).

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  34. HouseWife Jun 7,2017 1:12 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Ikutkan pahaman saya Tun cakap berkiasan, takkanlah Tun nak jual anak sendiri walau payah macam mana sekali pun duit takde nak beli makanan, sanggupkah seorang ayah nak tinggal anaknya, jual anaknya? Tirelessly, all that Tun is trying to do is to sell the brand name Proton worldwide. In doing so Tun went on hunting for world-class engine to be fitted to Proton. But…there’s always a but if anything has to do with you, Tun – there are mischievous anti-Tun lurking around in Proton to halt or weaken your every moves.

    Why is this so, Tun? To bring down one old man they’re willing to go all out – to sell one of Tun’s legacy? All these years, Malaysians equate Proton with their pride and dignity. Now it has become China’s pride. We should be thankful for China’s generosity in giving out a helping hand to kerajaanMO1, right Tun.

    You know Tun, it’s not easy to seek help in billions monetary terms with one of the super powers of the world whose track records in lack of democracy and abuse of human rights towards her own minorities have been challenged and questioned by her own people and the world. But then kerajaanMO1 doesn’t care or take that into account so long as they could dance happily to the bank for China’s money. A plead to kerajaanMO1, the next time you cannot or be bothered to save anything “nationals” send an SOS to China.

    Tun, is it true future China-dwellers of FC-JB have landed? Is it true each of them were handed thick bundles of Ringgit? If it’s true how is it possible they could pass all security checkpoints by the Malaysian police, immigration, BNM… and thieves and robbers? Maybe these special privileged future dwellers will be welcomed and invited on a tour to the palace…no? Why weren’t our own Malaysians treated special like them?

    What exactly does China see in Malaysia that it did not see during your time, Tun? What does China want in Malaysia that it doesn’t already have in other parts of the world? Is China really here to help boost Malaysia’s economy – or is it here to further expand its power and influence in this region – or is kerajaanMo1 “terhutang” with China? Whatever it is kerajaanMO1 did not feel the slightest disturb in selling Malaysia’s own “national”, breed through Tun’s and warga Proton’s sweat, blood and tears.

    Time of moaning has past, Tun now is the time to pick up pace and focus on Save Malaysia. Look around, Tun and see what umno@kerajaanMO1 has done to Malaysia. Umno equates Malays equates corruption. That’s how the people sees, Tun. With power and money at their fingertips it should all be under control but no…power and money went out of control and breed more corruption. It’s so shameful and a disgrace to our race. It’s time they open their eyes and see how they were being manipulated and made tormented with grief because money lost by their own appointed money-suckers. How could they do this to the poor felda settlers – their trust and money gone kaput! They should see by now and be brave to take a step further to displace these corrupted agents of kerajaanMo1 from their seats of power. No more excuses, it’s time to clean the house.

    May Allah Bless Tun and family forever. May Allah Protect Tun wherever you might be. Take extra care of your health and safety. Stay strong and positive always. And Thank you Tun.

  35. Heybiaq Jun 7,2017 12:14 PM

    Assalamualikum Tun!

    Patriotic feeling, principles, consciousness of nationalism and pride”. We lost them all now!!!!!!!!! and soon we left with nothing to be proud of. Oh Bangsa KU!..

  36. Dave Copper Jun 7,2017 10:23 AM

    Dear YABhg Tun,

    Thank you for allowing me to reply to Ykh (Yang Kurang-Hajar)
    Kurang-Hajar is so intelligent (S.I.) that she thinks her command of Bahasa Malaysia is very good.

    But I spotted a low-level mistake she made in Bahasa Malaysia and duly corrected her. However, not only this mentally-ill, anti-social, hormone-imbalanced, babbling mouth Kurang-Hajar refuses to correct her mistake, she made a second one.

    Ykh is super sneaky. She knows she has mistakenly used the wrong salutation YAB for Tun. So she tried to cover her mistake by using “Yang Amat Berusaha” instead, thinking that “Yang Amat Berusaha” would have an abbreviation of YAB. But BANG! She made a fool out of herself again!

    Accordng to Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), the abbreviation for “Yang Amat Berusaha” should be YABrs! So I have spotted TWO mistakes Yang Kurang Hajar made consecutively.

    Let me reiterate; I love Malaysia, I love Bahasa Malaysia (If I don’t, I would not be able to spot the mistakes Kurang-Hajar made in Bahasa Malaysia salutation usage.) I respect Islam, I respect Rukun Negara. But not the mentally-ill, anti-social, hormone-imbalanced, babbling mouth, sneaky Yang Kurang-Hajar / Ykh.

    Perhaps we should call her: YAkh?

    Thank you YABhg Tun.

  37. Tuah Jun 7,2017 2:17 AM

    Assalamualaikum w.b.t

    Nak develop sesuatu sangatlah susah.
    Nak sustain/maintain lagi lah susah..
    Yang paling senang bila nak hancurkan kedua-dua yg tadi.. dah la dijual, condemn Tun pulak. Kalau tak reti nak jaga pun jangan la sampai dijual, apa la benak sangat.

  38. rimba.emas Jun 7,2017 12:19 AM

    Salam Tun.

    1. Cuba kita kaji sejarah kereta Volvo. Tun kata Volvo mempunyai enjin yang baik. Tetapi kenapa ia rugi dan di beli pula pihak Geely.

    2. Kita tahu sejarah kereta jenis lain seperti Ford dan lain-lain. Nampak pereka kereta selalunya ada tarikh luput dan di ambil alih orang lain.

    3. Proton lebih kurang macam Volvolah penciptanya tidak di bantu oleh pihak kerajaan dari saingan kereta keluaran asing. Maksudnya kereta asing mudah masuk ke dalam negara kita Malaysia.

    4. Malah Proton lebih rendah dari tahap Volvo kerana enjinnya tidak setaraf kapasiti yang Volvo miliki.

    5. Rimba Emas tidak faham dengan setengah rakyat Malaysia yang menyokong dasar kerajaan menjual milik dengan katanya satu strategi mengurangkan kos produksi.

    6. Walau pun satu strategi kita juga perlu ingat hasil sudah bukan 100% tetapi sudah terbahagi mengikut peratusan yang kita miliki.

    7. Lagi hairan bila kita kata negara kita tidak terjejas teruk bila harga minyak jatuh kerana kita ada variasi dari sumber lain. Sedangkan kita sudah hilang satu usaha 100% satu industri.

    8. Negara Korea dan Jepun telah membina kembali ekonominya selepas malapetaka peperangan dengan meniru ciptaan barat dengan rekacipta peningkatan sentiasa.

    9. Sebaliknya kita terbalik dengan membuang usaha rekacipta dengan hanya bergantung hasil cukai industri, cukai barangan, cukai eksport dan import.

    10. Bayangkan satu hari kita bangun untuk bekerja tiba-tiba pelabor asing majikan kita lari meninggalkan Malaysia. Apa agaknya kesan kepada rakyat bila pemimpin sekarang di biar bermaharaja membengkrapkan kewangan milik negara Malaydia ?.

    Wallahua’lam.

  39. paan Jun 6,2017 8:31 PM

    Salam Tun

    Come on la guys mana yg masih rasa Tun amik personal psl hal pnjualan Proton ni..kata Proton is Tun baby la pe la..open up ur mind to a bigger matters here..jgn asyik sgt tgk berita jam 8 n telan bulat2 pe yg ditonton..

    Tun rasa mcm ni sbb byk lg jalan utk kerajaan settle hutang2 negara..klu xdpt settle pn at least kurangkn hutangnya..byk lg jalan selain drpd trus jual kpentingan dlm Proton..Proton itu diilhamkan oleh Tun dulu sbg satu cara utk menambah pendapatan negara selain drpd satu sebab utk dunia ‘nampak’ Malaysia..

    Benar Malaysia sdang dibelenggu hutang tp knapa dari bermacam2 cara utk mlangsaikn hutang itu, penjualan share Proton itu yg kerajaan nampak?..sedangkn ada je jalan lain sperti kenakan cukai tinggi ke atas kereta import shingga pembeli akan kembali kpd kereta Proton..boleh juga kenakan bayaran yg tinggi kpd pelabur2 asing utk melabur di sini..jika jumlah pelabur kurang, kerjaan bleh bantu industri tempatan utk naik n cover kkurangan dr pelaburan asing..lama2 industri tempatan ini semakin kukuh n produk mereka bleh dieksport pula ke luar..

    Tu antara perkara yg boleh dilakukan kerajaan utk settlekn hutang2 negara(byk lg cara tp biarlah kerajaan fikir sbb tu mmg kerja kerajaan)..tekanan utk cari wang harus diletakkn pd pelabur2 asing bkn pd rakyat2..

    Sbb tu lah Tun rasa sedih, pedih, kecewa dgn ape yg kerajaan lakukan..Tun dh usahakn utk jaga kebajikan negara, utk letak Malaysia di mata dunia..then bile pucuk pimpinan dh bertukar, bila negara ada masalah trus je jual hak/harta Malaysia ke tangan asing..Tun n rakyat2 yg memahami rasa takut lpas ni akan byk lg hak n harta Malaysia akan dijual atas lesen ‘this is business’ walau sbnarnya hanya utk melangsaikn hutang2 negara..jgn sampai hutang tak langsai, negara tergadai…

    Terima kasih Tun..

  40. AfiqAhnaf Jun 6,2017 7:11 PM

    Salam Tun,

    Firstly selamat berbuke puasa. Kebanyakan negara maju lebih mementingkan penggunaan public transport , jadi mungkin kita patut invest dalam public transportation dari proton. Memang agak sedih bila salah satu produk identiti negara kita dijual. Tapi everthing happen for a reason. Invest dlm public transportation insyaallah will attract moreally investor and open more job for the Rakyat

    Thanks very much.

  41. Hajar Jun 6,2017 7:07 PM

    Salam Yang Amat Berusaha dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Terima kasih Tun kerana memberi penjelasan berkenaan tujuan lawatan2 Tun ke banyak syarikat automotif di dunia. Tun memang telah berusaha sedaya-upaya Tun untuk lakukan yang terbaik demi kebaikan Proton. Kami yang amat mengenali Tun faham apa yang Tun tulis, samada yang tersurat atau tersirat.

    2. Namun demikian, semasa saya baca komen dari ‘Mr. S.I. @ Dave Copper Si kurang ajar’ (Jun 6,2017 10:04 AM), saya ketawa kerana tidak percaya dengan apa yang ditulis oleh Si Badut ini.

    3. Ini lagi seorang manusia yang tidak faham cara penulisan Tun yang penuh dengan kesinisan. Ini mesti kes tahap BM yang lemah (tapi cakap besar macam tin Milo kosong…).

    Tun tulis: “2. Saya melawat banyak syarikat automotif di dunia untuk menjual Syarikat Proton. Tetapi saya gagal. Ternampak orang lain lebih berjaya, Syabas dan tahniah, saya ucapkan kepada mereka.”

    Si Badut mati2 ingat Tun mengaku mahu ‘MENJUAL’ Syarikat Proton bila melakukan lawatan2 tersebut! (Tun perli golongan yang membuat tuduhan2 liar terhadap Tun.) Agaknya Si Badut ini sudah jadi bertambah dung* kerana asyik menghina nama saya. Kalau ikut tahap ‘IQ’ Si Badut ini (yang dipamerkan di sini), mesti dia ingat Tun betul2 ucap ‘Syabas dan tahniah’ (dan dengan perasaan gembira & bangga) kepada mereka yang berjaya ‘MENJUAL’ Proton. Alahai…Kelakar betul. Saya ingin lihat sejauh mana dia akan cuba “tegakkan benang basah’ untuk menutup kedangkalan beliau.

    4. Apapun, betul kata Tun, pengorbanan dan kos yang besar diperlukan untuk mempertahan maruah. Cuma orang yang cekal, amanah, ada harga diri, dan tidak korup sahaja mampu melakukannya.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  42. nehru Jun 6,2017 5:59 PM

    30 years ago, perhaps the idea or having a national car was a great idea. All the admired countries of the world had a strong automotive industry, and how better to arouse all of Malaysia to aspire to be like the countries we admire , than by making our foray into the automative industry a national initiative .

    But fast forward 30 years to the future , and we see that the world no longer has a place for thinge like a national cars. What is a national car anyway ? A consumer car is a car used by consumers , a sports car is a car that is preferred by sports enthusiast , a luxury car is a car of choice of those who are inclined to glitter and comfort , but what is a national car and who would be interested in a world where globalisation is fast overtaking nationalism.

    Perhaps we can say that a national car is something that makes our nation proud , but to tell you you the truth, to my eyes at least, it did not really seem that proton was that interested in making the nation proud.

    Even your example above tun tells us that proton does not really seem that interested in making Malaysia proud – that’s why it cancelled many worthy ideas that came its wat maybe – perhaps because between making the country proud and ataying within its comfort zone, proton prefers the latter.

    If a thing no longer has a place in the present times, nor does it have the sort of personality and character to reinvent itself to be relevent to the present times, nor does it seem to be that much grateful to the many people who have to bear with at least some burden in order to give it the chance that it has, appreciate the chance that it is given, and do its best to use that is given to it, and make the people who have sacrificed much for its sake proud , its fate and Prospect , in my view. should really be its own concern, and not the concerns of anyone else.

    As a Malaysian, this is what I honestly think. I know that it is probably against what tun think, and because of this I say it with a sense of regret, but otherwise, this is what I honestly think.

  43. johnmansfield Jun 6,2017 3:18 PM

    Tun,
    It is obvious you put a lot of yourself into this, and feel the need to set the record straight on your actions and intentions.
    Having spent some time in the Proton Tech Centre, I found the people to be motivated, and likeable. Hopefully, they will continue to earn their living and improve their skillsets in the Automotive industry.
    Previously, you have stated that you feel Proton will go on to be a successful global entity.
    I hope this proves to be the case.
    John Mansfield

  44. PutraKraken Jun 6,2017 2:02 PM

    Salam Tun

    So…our Proton must be as goood as Volvo?…otherwise Geely will not be interested. Furthermore with Lotus as the icing of the cake…Geely must be drooling….singing and laughing all the way.

    La la la…
    The Child is now mine
    Ploton…my ploton
    Lotus…my flower
    No more proton.my

    MO1 is a greater fool than the sleeping PM who sold off MV Agusta for 2 Euros. MO1 sold off 2 companies together with our Dignity.

  45. sc Jun 6,2017 11:17 AM

    Hello TDM

    C’mon Tun! Don’t take the sale of Proton so personally. Even though it may be your baby, the government has debt to settle…. big corrupt debt. So…. it has to sell Proton as it is an Asset with ‘some’ value….

    Take pride that there was Value in Proton and hence had to be sold off to cover off the Governments bankrupted debt and deficit.

    Charles Darwin has a theory of survival of the fittest and natural selection. We see a corrupt government that has relied on corrupt ways for far too long, and now it has to sell off its Assets to foreign nations because over the last 30 years no institutional reform have been implemented.

    Malaysia has always been Corrupt and nothing was done about it… so … there you go… Survival of the fittest. Suck it up… Third World management, leads to to third world decisions. Well done! There is no greater word for incompetence – rather action for all to see.

  46. balance Jun 6,2017 10:32 AM

    Tun,

    There is not much problem with Proton cars but alot of problem with its people working in Proton. Its is the people in service, sale and management attitude that cause the problem. When Proton cars were popular the management allow their staffs and agents to cheat, ransom and etc their customers. Tun must ask, Why a small window problem can become such a big problem. Is taking things for granted, supremacy idea, special privileges the answer? Special privileges is normal in life but these privileges must come with check and balance. The special rights mentalities and agenda is the main cause for Proton failure. Never about the car but the people including Tun attitude and ideology towards business. Business is about profit and loss never about race, religion or country.

  47. Dave Copper Jun 6,2017 10:04 AM

    YABhg Tun

    Thank you for clarifying that your purpose to visits to foreign automobile companies is to: “menjual Syarikat Proton.” So Kurang-Hajar is the one who could not differentiate between ‘KERJASAMA’ and ‘JUAL’. It’s amazing how low (pathetic) people can go just to justify their actions.

    Thank you

  48. musato Jun 6,2017 9:43 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Kita dipimpin oleh seorang yang tidak bermaruah.

    Maka mungkin juga kita diajak supaya tidak bermaruah sekali.

    Terima kasih Tun.

Leave a Reply