PROTON 61

1. I am sad that Proton is to be sold to foreign companies. Having a strategic partner is ok. But once Proton is sold to foreigners it will cease to be a national car. It will just be producing foreign cars in Malaysia. That is something we have been doing since the 1970s.

2. Proton may not be profitable now. But it was very profitable before. Admittedly it was because it was protected. But even after protection ceased it was profitable. All countries protect their automotive industry. It may not be through high import duties. But there are other ways of preventing imports from challenging locally made cars. These other ways are actually much more effective and can result in excluding foreign-makes completely. That is why Proton cannot be exported to these countries. We are very generous. Anybody can export their cars to this country. Sub-standard cars too can be imported.

3. I am out of Proton now. Since then I have not been allowed to even meet or speak or phone Proton staff.

4. That is alright.

5. My fear is that if we do not own Proton anymore the Malaysian automotive industry will suffer a great loss.

6. The vendors and suppliers of components will close shop. Lots of workers will lose their jobs. And Malaysia’s engineering capacity will be reduced. It will not be a developed country in 2020 or later. Malaysia will remain a third world developing country.

7. Once upon a time Malaysia was called an Asian Tiger. Today Malaysia is not even a pussycat. We have become one of the ten most corrupt countries in the world.

Syabas! Najib.

61 thoughts on “PROTON

  1. Fender Mar 6,2017 10:06 PM

    In life, there are things good for your ego may not be good to yourself. Car makers must have the volume and technology to compete in a level playing field.
    Any venture incurs heavy looses for good number of years warrants serious consideration to exit. You don’t have advance technology, up to date know-how to turnaround, then admit and stop the bleeding. Why fooling yourself and others?
    You walk tall away. Learn from the British, they lost out to compete. They did try to keep the car makers alive with taxpayer’s money. At the end, what happened
    Having some initial profits does not guarantee future profits.
    Look at Kia and Hyundai. They are doing decently good for the moment.

  2. HouseWife Mar 3,2017 2:12 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Ini dari sedut pandangan saya. Tun menzahirkan Proton dengan tujuan yang amat murni, supaya negara bergerak kehadapan sama par dengan negara maju dan ini akan wujud pelbagai pekerjaan. Sebab itu juga Tun menitikberat education dan BI supaya anak2 muda kita senang faham dan belajar teknologi2 baru.

    So yes Proton is Tun’s baby, so why can’t Tun have a say in the going-on in Proton – the power now is in the hands of kerajaanMO1 so takut apa dengan Tun. Kalau Proton jatuh sakit apa salahnya Tun minta bantuan diubati, bukannya Tun mencuri. Jangan2 ada ‘orang dalam’ sengaja buat Proton sakit just to put the blame on Tun. I still say kerajaanMO1 has some influence in Proton’s administration and finance. Didn’t they instigated Proton to ‘derhaka’ Tun, their own “father”? – just like ‘Anakku Sazali’.

    Kalau kroni2 yang ‘terlajak’ ni telah menipu dalam urusniaga mereka, mereka tak dapat lari jauh. Kroni2 ni wujud oleh pihak atasan yang makan gaji besar dan kuasa pun besar, mereka wujud semata2 supaya duit dan kuasa pusing2 kat depa saja. Dahulu semasa jadi PM Tun ada nasihat jangan jual ini itu kalau nak berjaya dalam bisnis, yang dengar nasihat Tun dan berjaya dikatakan kroni Tun pula padahal Tun hanya tolong nasihat saja.

    Tun memandang Proton dari sudut yang amat berbeza dari pandangan pakar2 pemotoran, ekonomi, politik dan mereka yang tak setuju dengan Tun. Hanya mereka yang dekat dan betul2 kenal Tun faham akan maksud Tun. Yang saya dapat tangkap Tun risau kehidupan the lower-income workers, the labourers in the factories, the truck drivers, mechanics, peons, cleaners and their families who have been with Proton since it was a baby. Sapa nak ambil mereka kerja? Mereka yang duduk atas kerusi empuk selamat la.

    Proton a ‘white elephant’?! Apa si menteri ni cakap? Dah berpuluh2 tahun Proton bawa rakyat Malaysia pi sana pi sini, global pun dah pi. Dia ni jaga sebiji kem. pun susah, banyak pejabat tourism worldwide dah bungkus! Sapa dia nak mengajar Tun. Ada veteran umno jalan bisnis membuat peralatan tentera dengan korea utara tak tahu negara tu kena sekatan PBB? Dunia tau korea utara jenis negara apa, takkanlah nak buat bisnis macam tu tak selidik dulu. KerajaanMO1 tak tahu juga ka? Sapa dia nak mengajar Tun. Menteri belia dan sukan pun sama, berjuta2 lesap bawah hidung dia – sapa dia nak mengajar Tun. TH, felda, Mara, GLCs, exco2 negeri, jabatan2 berunifom, semua tak jaga dan didik anak2 buah dengan baik, tak tunjuk contoh melalui teladan so mereka yang muda dan baru nak tatih pun terikut sama jadi corrupt dan greedy. Sapa mereka2 ni nak mengajar Tun. Pasti Tun perasan, kebanyakkan mereka yang bermasalah ini pegang jawatan2 tinggi adalah Melayu-Umno, kata je Melayu.

    The ones to be blamed are those Melayu-Umno who have held onto power for too long. Look what’s happening to us Malays – to our children. These corrupted and greedy fathers and mothers, leaders and rulers all have failed to lead by example. They dragged their children down with them. Stop blaming Tun. Blame yourselves, ourselves for not following the true paths and the correct values. This is also a reminder to me.

    Tun, jangan peduli ejekan dan kata2 nista mereka yang masih dibelenggu ketakutan hilang kuasa dan kedudukan. Tun tak akan berpatah balik, selagi hayat dikandung badan Tun akan berjuang untuk bangsa, agama dan negara.
    Semoga Allah permudahkan segala urusan Tun. Semoga Allah berkati segala usaha Tun. Semoga Allah Lindungi Tun dimana jua. Jaga kesihatan Tun baik2 dan Terima kasih Tun.

  3. Karl Iskandar Mar 1,2017 1:18 PM

    Saving Private Ryan Proton

    DRB-HICOM has seen its financial performance and its share price deteriorate significantly since it took control of the Malaysian national carmaker in 2012.

    And still in denial of that, some smart aleck PROTON official has the gall to boast that they have burnt RM18 Billion on R&D alone to produce some mediocre engines that is nothing like this one. Imagine, what you should actually get for your RM18 Billion worth of research?

    This is the same PROTON who in 2011 went on a Search & Rescue mission for a RM2.35 Billion funding to revive LOTUS and their MatSalleh blonde friends back in the UK. It’s like watching a scene from a sketch comedy of Pak Belalang trying to save Si Luncai. Melihat duit berbillion, Si Luncai terus terjaga dari lena yang panjang.

    Enter DRB-HICOM, the johnny-come-lately. Now that makes three of them, all under the magic spell of a certain Magician Bomoh.

    Chronologically Keroni-logically speaking, the jingo been there done that, seems to don’t wisen up any of these stooges.

    Puh-kiri puh-kanan…in the financial year ending in March 2016 DRB-HICOM reported a pre-tax loss of over MYR821m. Panic in the cesspool of hutang-piutang, they come crying to Najib for help, for talian hayat, again.

    Long arm twisting story short, they ask for more money from the rakyat Government. The Bomoh went to work with some extra potent mantras and after successfully getting the RM1.6 Billion soft loan to pay the vendor keroni, after regaining his breath from chanting the marathon mantra, he’s up to it again…

    Everything that happens once can never happen again. But everything that happens twice will surely happen a third time.
    Paulo Coelho

    Lagu tu lah dok ada. Pi mai pi mai tang tu. Bomoh kata semua ni Najib punya salah! Puh-kiri puh-kanan.

  4. tagosan4 Feb 28,2017 9:58 PM

    I don’t know what inspired M clown to moot national car project except to benefit his cronies. Why other countries in asean does not have national car project ? Because they are pratical and know that they cannot compete with east asian country technology and innovation . I recall long ago , CNBC christine tan interviewing M about proton uncompetitiveness , M face saving answer was that proton enable to learn heavy engineering which drew slight smile from the host . Yenna dey !!! Mahathir muda lupa

  5. RD. Feb 28,2017 5:43 PM

    Karl Iskandar… Sir

    Dah berapa kali saya terangkan.

    Dengan Keroni-Keroni Dr.M… Beratus-ribu Rakyat dapat cari-makan, bela anak-bini, bekerja dengan mereka. Pada masa sama, Kerajaan juga sudah kutip berBillion cukai dari pengajian pekerja, kekayaan keroni-keroni Dr.M dan empayar perniagaan mereka.

    Sebaliknya… dengan keroni-keroni Najib, seperti… Razak Baginda, Deepak Carpet and Jho Low… apa yang Rakyat dan Kerajaan dapat?
    Dapat jilat telor mereka saja kah?
    Sudah la, Syarikat 1MDB pun, dikecualikan dari bayar cukai kepada Kerajaan. Tak ke pelik?

    Adakah pekerja-pekerja Proton atau Vendor-vendor dan peranan Vendor ini akan diambil-alih oleh pekerja/vendor yang akan didatangkan dari China? Dibina hostel untuk mereka oleh Proton?

    Dimanakah konsep ‘Rakyat di Dahulukan’ Najib?
    Keroni di dahulukan atau Rakyat?
    Ini lah persoalannya… Karl.

    Lagi satu Karl… Mempunyai Kroni adalah lumrah dalam berpolitik, seluruh dunia.

  6. Hajar Feb 27,2017 9:09 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Sambungan: (Untuk perhatian konco2 @ pemakan dedak PM Najib @ Ah Jib Gor):-

    7. DRB-HICOM mengambil alih Proton pada 2012. Tun dilantik jadi Pengerusi Proton pada 16 Mei 2014, dan melepaskan jawatan pada 30 Mac 2016 (kurang dari 2 tahun). Saya nampak banyak perkara yang Tun telah lakukan untuk ‘revive’ Proton (nampak amat positif).

    8. Tapi tiba2 skandal 1MDB terbongkar. Tun M tiba2 dijadikan oleh DSN sebagai musuh nombor satu rejim Najib kerana membongkar skandal 1MDB. Dan saya percaya pelbagai DESAKAN / TEKANAN terhadap Tun M dilakukan yang membuat Tun beralah (letak jawatan) demi menjaga kepentingan Proton dan staf Proton.

    9. Sejurus selepas Tun M melepaskan jawatan (dan beberapa jawatan lain) sebagai Pengerusi Proton barulah dengan TIBA2 KERAJAAN ‘UMUM’ beri pinjaman RM1.5 billion kepada Proton.

    10. Adakah Proton & Tun DITEKAN (DIUGUT?) semasa Tun masih Pengerusi Proton (yang dimusuhi rejim Najib), dan cuma dengan perletakan jawatan Tun pinjaman RM1.5 Billion diluluskan dengan kadar segera (rujuk di sini: http://www.astroawani.com/berita-bisnes/kerajaan-lulus-pinjaman-mudah-rm1-5-bilion-untuk-proton-101639) ? Ini PERSOALAN (tekanan terhadap Tun / Proton) yang perlu para pembodek dan pemakan dedak rejim Najib jawab. Nampak sangat DSN menyalah-guna kuasa sebagai PM dan Menteri Kewangan untuk mengugut pihak2 lain untuk kepentingan peribadi beliau.

    P/S: Sudah-sudahlah ‘konco2 dan para pemakan dedak DSN’ memfitnah Tun. Sia2 saja dapat dosa besar – memfitnah. Pemakan2 dedak ini jenis yang tidak tahu fakta sejarah. Sekadar tong kosong saja.. tapi suruh orang lain BACA fakta sejarah…Alahai…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  7. Dave Copper Feb 27,2017 9:08 PM

    Karl, you have crossed the threshold of a “forbidden” border. Aren’t you afraid of being kicked out of this Blog?

  8. Hajar Feb 27,2017 8:48 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun untuk sanggah fitnah dari konco2 dan pemakan dedak PM Najib @ Ah Jib Gor yang tenyata menulis tanpa berdasarkan FAKTA / SEJARAH – sekadar merapu-meraban untuk cari makan:

    1. Tun sudah beri data (rujuk artikel2 Tun mengenai Proton di blog Chedet sebelum ini) di mana sumbangan Proton melebihi pinjaman2 dan insentif yang Kerajaan beri kepada Proton (http://chedet.cc/?p=1989: But since its founding Proton has paid more than 24 billion Ringgit in taxes while receiving only 14 billion in excise duty cuts, not cash.).

    2. Tun dilantik menjadi Penasihat Proton sejurus Tun Abdullah menjadi PM pada 2003. Namun DIKETAHUI UMUM, TUN ABDULLAH ENGGAN MENDENGAR NASIHAT dan pandangan Tun mengenai Proton (sama spesis dengan DSN). Pak Lah IKUT nasihat ‘konco2 Tingkat 4’ beliau. Jika tidak dipedulikan, bagaimana mungkin Tun yang menyebabkan masaalah kronik Proton selepas tidak lagi menjadi PM? Orang tidak cerdik @ dung* saja yang menyalahkan Tun.

    3. Contohnya, Pengurusan Proton menjual MV Agusta (Tun bantah, tapi tidak dipedulikan) pada harga cuma 1 Euro (lebih kurang 4 ringgit saja pada masa itu. rujuk: http://anilnetto.com/governance/accountability/proton-sold-mv-augusta-for-1-euro-harley-buys-it-for-us109m/ ) walhal ia dibeli pada harga 70 JUTA EURO. MV Agusta telah dijual oleh pembelinya pula pada harga yang teramat tinggi kepada pihak lain (rujuk: http://chedet.cc/?p=385 ). Jika DSN ingin siasat kes lalu, elok siasat kes penjualan MV Agusta ini yang berlaku sekitar 2005.

    4. Tun terus dipinggirkan dari Proton (jadi Penasihat yang tidak didengar nasihatnya). Jadi adalah FITNAH untuk menyalahkan Tun, kerana NASIHAT2 TUN TIDAK DIPEDULIKAN.

    5. FAKTA: Semasa Tun meletak jawatan PM, Proton berada dalam keadaan baik. Malahan kilang Proton di Tanjung Malim dibina tanpa pinjaman (Kilang Proton di Tanjung Malim dibuka pada 2004 dan mendapat pengiktirafan Discovery Channel sebagai sebuah kilang yang termaju di dunia).

    (http://chedet.cc/?p=2043: “Clearly Proton has paid more to the Government than Government to Proton. Capital injection by Government in 2 seed funds total RM 400 million. These have been fully paid up. On top of this, Proton had fully funded the 1.8 billion Ringgit Tanjung Malim Plant from its internal coffers which at that point had a staggering total of 4 billion Ringgit.”.)

    6. Jadi apa2 yang berlaku pada zaman Tun Lah dan PM Najib @ Ah Jib Gor adalah tanggungjawab PM-5 dan PM-6 seratus peratus (jika mahu menyalahkan mana2 PM). Saya juga mahu tahu apa jadi dengan berbillion ringgit wang Proton (selepas tolak RM1.8 billion) tersebut.

    Bersambung…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  9. Kamarulaznan Feb 27,2017 7:33 PM

    Assalamualaikum,

    Mungkin Karl mahu buat sedikit penyelidikan tentang siapa vendor-vendor yang dikatakan cekik darah itu. Jangan terperanjat vendor-vendor ini adalah anak syarikat atau syarikat bersekutu kepada DRB-Hicom.

    Sementara itu Tun menyatakan bahawa “strategic partner” tidak mengapa. Beliau bimbang jika Proton dijual sepenuhnya.

    I stand to be corrected.

  10. sibotak Feb 27,2017 4:44 PM

    ” Whoever Govern Singapore must have Iron in him
    Or Give it up .This is not a Game of Cards
    These is your Life & Mine
    I spent the Whole Life building theses ”

    These are words of late Lee Kuan Yew
    A man of Strong Leadership
    As excellence as Tun Mahathir
    Both are Serious A very strong leadership for the Nation
    Excellence for their Community & the Nation

  11. Karl Iskandar Feb 27,2017 11:26 AM

    Sejak akhir ini, banyak pihak yang menganjurkan supaya DrM berlaku adil kepada PROTON. Hakikatnya, DRB-Hicom sebagai pemilik 100% bukan hendak menggadai, jual-lelong atau melupuskan kepentingan negara seperti yang DrM tuduh.

    DRB-HICOM Berhad (DRB-HICOM), as 100% owner of PROTON Holdings (PROTON), believes that PROTON can be a more successful carmaker once a foreign strategic partner (FSP) is on-board. The entry of a FSP will enable PROTON to revitalize itself through access to new platforms, powertrains and technologies which will further improve PROTON’s range of products and its quality.

    PROTON IS A NATIONAL CARMAKER

    It is important to point out that DRB-HICOM’s search for a FSP for PROTON is a critical exercise to ensure the sustainability of the national carmaker. As a local company, DRB-HICOM is proud to be the owner of the first national and ASEAN’s only car manufacturer.

    We have stated before that we will maintain a significant equity in PROTON, and this has not changed. The FSP search is not about shirking our national responsibility but about enhancing PROTON as a bona-fide carmaker, and eventually putting them, and Malaysia, on the global map.

    As a responsible shareholder, as part of the evaluation, DRB-HICOM shall also assess the intention of the potential partners in utilizing the current “home-grown” vendor network. This is a very significant element in our evaluation, as DRB-HICOM who also own subsidiaries serving PROTON as vendors, would avoid for these “home-grown” network to be diluted substantially.

    Sehubungan itu, VENDOR KERONI yang selama ini mengenakan harga yang mencekik darah, harus merasa seram sejuk kerana mereka akan terpaksa bersaing dengan kehilangan status “KERONI” yang mereka enjoy di atas pengaruh DrM selama ini.

    Pendek cerita, mereka inilah yang akan KANTOI, apabila FSP sebagai shareholder akan membeli komponen pada harga-patut tanpa desakan dan campurtangan dari DrM, yakni mantan-PM/penasihat/pengerusi PROTON sejak 1983.

    Dengan meninggalnya DrM dari pentadbiran dan campurtanngan dalam urusniaga PROTON, maka barulah ada peluang bagi kereta nasional kita untuk terus hidup dalam suasana bisnes yang tulen…

  12. sibotak Feb 27,2017 7:31 AM

    Apa lagi yg nak di gadaikan ?
    MAS sudah kasi orang asing
    Proton juga , 1MDB indah kata dari rupa
    Tanah Ktm juga dan banyak lagi , anda pun sudah sedia maklum

    Yang jadi Persoalannya
    Kenapa jadi bergini ?
    Negara lain pun ada masalah , Tak lah sampai nak Bergadai
    Jangan jangan Kerajan kita Malaysia kini sekarang
    Kerjaan Pajak Gadai , Kerajaan Kalang Goni
    Itu sebab semua buat tidak kekal , tidak maju semenjak Najib
    Ini dah betul Kerajaan Pajak Gadai lah ni
    Ialah saya lihat anggotanya sekarang semua macam WWF Champion
    Cakap Champion tapi tak pernah masuk Final
    Termasuk pula ahli keluarga WWF pun ikut campur
    Dah…dah betul dah

    Kerajaan Singapura pun juga ada masalah pribadi , masalah social ekonomi
    dan sebagainya . Tak pun kecoh kecoh ,malah senyap dan mereka berjaya mengatasi masalah mereka secara professional

    Semua orang ada masalah
    Masalah yg sebenar adalah cara kita nak menyelesaikan masalah kia
    Ada riuh sekampung , samapi nak bertikam ,besok hurainya sama juga
    Ada asik gaduh nak bercerai , dengar dah nak sampai 10 tahun tak cerai pun
    Ada aman saja , tiba tiba …Ah …dah bercerai ….Innallilahiwainallilahirajium

    Lihat Bandar Singa , mereka juga ada Kerosotan Ekonomi
    Tapi mereka berjaya mengatasinya dengan cermat dan aman
    Capital Land serupa 1MDB yg Najib berangan nak miliki seperti Lee Dynasty
    Capital Land sudah pun berjaya menembus pasaran Johor , Melaka dan banyak lagi Tanah Malaysia mereka dah Kaup . Itu City Squara milik mereka bersambung pula dengan CIQ Malaysia sedangkan Komtar milik Malaysia bersambung selepas City Square
    Bermakna pelawat jumpa City Square dulu sebelum Komtar. Special betul treatment yg kita berikan pada Singapura.
    Dah gitu kita jual mereka air dengan teramat murah
    harga zaman tok Adam serupa kasi Free
    Mereka jual rakyat mereka amat begitu mahal walau dengan cost harga tapisan
    Sekarang Kerjaan mereka nak naikan lagi harga air mereka
    sebanyak tambahan 30 percent
    Wow ! macam ni Kaya lah mereka , kita kasi Free apasal ?

    Najib pun Bengap , kalau ialah kita dah terperangkap akan agreement lama
    Janganlah kasi Tanah KTM Tanjung Pagar begitu saja
    Kalau mereka nak ,ajak runding balik harga air baru
    Lah hai Bengap sungguh lah budak Najib ni
    Banyak mengahabiskan duit Bapa je

    Di manakah kekuatan keris Laksamana Hang Tuah ?
    Dinamakah sebenarnya Kelemahan dan Kebodohan kita bersama ?

    Ini seharusnya jadi rundingan Parliment juga rundingan di kedai kopi
    Bukan asik nak bertikam sesama sendiri

  13. alfred.willner@euromotors.ltd.gi Feb 26,2017 10:39 PM

    Assakamualaikum, dear Tun Dr. Mahathir,

    if this …

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/02/26/peugeot-citroen-owner-to-make-proton-asian-rd-hub/

    … will indeed go through, meaning if PSA PEUGEOT/CITROEN will not be too busy dealing with OPEL where they are currenlty also trying to strike a deal, then this will make your prediction come true – PROTON and MALAYSIA will become will manufacturers of FOREIGN CARS.

    A slight chance that PSA PEUGEOT/CITRON will not buy OPEL lies in the fact that GM might again oppose to GM patents wich PEL holds to be transferred to PSA and thus to CHINA for DONGFENG who hold 14% of shares in PSA and DONGFENG are the active power driving this deal.

    There aren’t too many synergies between PSA and OPEL and there is a fundamental difference in mentality between the two – a German manufacturing plant will never be properly managed by French directors – German mentality won’t have it, just like French mentality won’t have it to work as hard and effective as Germans do.

    OPEL has developed a model range that appeals to the public and sells but OPEL has not found a way to make this all PROFITABLE as well.

    OPEL has lost something like One Billion Euro yearly over the last then years. OPEL’s only proper salvation would be if the German Government bailed them out, i.e. paid off GM and let OPEL determine their own destiny much like Obama did with GM when GM was at the verge of bankrupcy.

    The only real reason PSA PEUGEOT/CITROEN wants OPEL is for DONFEG to obain access to German TECHNOLOGY this way – that’s why DONFENG is driving this within PSA.

    If this does not happen and if PSA finds enough strength to deal with both, OPEL and PROTON at the same time and if is has the financial rresources to actually do both, then yes, your prediction will come true: MALAYSIA will become Manufacturer of Foreign Cars.

    Looking at is pragmatically PSA buying PROTON won’t even be the worst that could happen. The working force will be kept and PROTON will have access to new technology too.

    Remained to be seen whether PSA would allow the PROTON brand to continue.

    Salam and good health, dear Tun!

    Alfred Willner,

  14. Hajar Feb 26,2017 3:35 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Kepada para pengkritik, sila berlaku adil kepada Proton dengan mengambil kira berapa ramai orang yang telah /sedang mendapat manafaat dari Proton.

    2. Jika tidak suka sekali pun jangan sehingga keterlaluan mengutuk (menghina) Proton sehingga ke tahap seperti tiada langsung kebaikan / sumbangan Proton kepada para pemilik yang masih lagi percaya kepada Proton.

    3. Saya yakin memang ada segelintir manusia yang suka ‘exaggerate’ (sehingga memfitnah) isu2 berkaitan Proton (atau apa saja isu) kerana ada kepentingan2 lain. Orang sebegini memang kerjanya ialah membuatkan orang ramai membenci Proton (atau perkara2 lain).

    4. Golongan penghasut ini hapr*k. Anda (pengkritik /penghasut tegar) MENGHINA para pemilik Proton! Kononnya percaya kepada ‘Kesopanan dan kesusilaan’…

    5. Golongan penghasut ini akan mempolitik setiap perkara tanpa ada rasa bersalah.

    6. Contohnya, masalah ‘power window’ sudah berlalu, tapi kepada sang penghasut, isu ini masih lagi ‘topik hangat’. Mereka ini ketinggalan zaman.

    7. Ya, syabas PM Najib @ Ah Jib Gor! Anda telah merealisasikan impian (jika anda menjual Proton kepada orang asing) golongan yang sebenarnya tidak langsung menyokong anda! Mereka telah menolak anda pada PRU-13! Dan jangan harap mereka akan mengundi anda (BN) pada PRU-14.

    8.‘Syabas berganda’ kerana anda (DSN) juga telah membuatkan banyak penyokong BN berpaling tadah! Mereka meluat melihat kelemahan dan kekorupan anda dan konco2 anda.

    9. Kesudahannya, “Yang dikejar tidak dapat, yang dikendong berciciran…” Alahai…memang dung*!

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  15. STEVE8562 Feb 26,2017 2:46 PM

    SEMUA WARISAN PM SUDAH HANCUR
    PROTON,MARA,FELDA,FGV,LOTUS,1MDB,PUTRAJAYA,KLCC,KLIA,PERMIT AP,LRT,KTM,LANGKAWI
    DAN LAIN LAIN LAGI

  16. endro Feb 26,2017 10:51 AM

    TV 1, dokumentari perdana menteri dengan raja arab saudi.

    1. Bila menyiarkan sejarah pertemuan perdana menteri dahulu sehingga sampai perdana menteri sekarang. NAMUN MALANGNYA..NAMA PM DR.MAHATHIR TIDAK DI SEBUT, HANYA DISEBUT PERDANA MENTERI KE EMPAT

    2.Semua nama perdana menteri dahulu sehingga sekarang di sebut nama sejarah pertemuan dengan raja arab saudi kecuali nama Tun Mahathir tidak disebut.

    3.Sebagai stesyen TV, APA SALAH NYA MEMBERIKAN MAKLUMAT BETUL BENAR, FAKTA YANG BENAR,..jangan ada unsur politik.

    4. Dalam menyedari hal ini, saya bertambah yakin politik malaysia ini banyak rahsia teresembunyi,pembohongan, dan wujud pihak atasan salah guna kuasa.

    5. Jangan sampai terjadi pemberontak politik, pemberontak dengki, pemberontak kuasa, akhirnya berpecah, berpuak-puak, rakyat jadi mangsa…

    DITUJUKAN KEPADA AHLI POLTIK, MENTERI, PENGARAH TV..

  17. Karl Iskandar Feb 26,2017 10:49 AM

    Setelah lebih 30 tahun beroperasi, PROTON masih terus gagal. Tiada tanda-tanda yg menunjukkan anak didik DrM ini akan berjaya jika terus mengikut acuan dari fikiran dan module lama.

    DrM sebagai tenaga pemikir dan penasihat di sebalik PROTON perlu mengambil tanggungjawab. Sehingga kini DrM banyak memberi alasan, malahan DrM menyalahkan orang lain pula, siapa lagi kalau bukan Najib 😀

    Saya tak pasti berapa puluh billion ringgit dalam bentuk insentif, suntikan modal, pinjaman bank, jaminan dan pinjaman oleh kerajaan yang telah hangus untuk selamatkan PROTON di bawah naungan DrM sebagai PM, penasihat dan pengerusi PROTON. Terlalu banyak wang rakyat yg DrM songlap melalui projek mega, megah dan ego yg tak kena gaya dan tempat ini.

    Setelah mengambil alih PROTON dari kerajaan, masalah kerugian terpaksa ditanggung pula oleh DRB-Hicom yang mencatat kerugian RM790 juta pada suku pertama 2016 akibat dari kegagalan PROTON. Tambah botak kepala Syed Bukhary pemilik DRB-Hicom.

    Sekali lagi kerajaan menyuntik pinjaman RM1.6 billion utk selamatkan PROTON DRB-Hicom milik keroni DrM dari gulung tikar.

    Berbillion ringgit bailout demi bailout untuk selamatkan PROTON di bawah desakan DrM, yg saya agak sudah melebihi RM30 Billion sehingga kini.

    Mungkin ada pembaca chedet.cc yang tahu berapa puluh billion RM jumlah sebenarnya yang telah dileburkan untuk PROTON…

    Mungkin juga, hanya DrM sahaja yang tahu.

  18. anti rasuah Feb 26,2017 7:27 AM

    Assalamualaikum.

    Setuju dengan sandakan_melaka, bahawa ada gulugan r*j* yang bongkak pun mau bergiat dalam politik.

    Kalau anak jantan dan berani, letak jawatan dan pada PRU14 kelak boleh bertanding dalam kawasan FOREST CITY. Kita tenguk kesan apa yang dia terlibat sama. Saya ramalkan pasti telor dia termasuk ke dalam.

    Yang si Najis pulak berkokok tak habis dan menggunakan media eletronik seperti TV menghentam Tun dan berkokok kononnya kumpulan anti kerajaan bercakap perkara yang tidak betul. Dia ingatkan selepas PRU14 dia akan terus memerintah. Yang mamat ini lagilah tiada telor. Telor dia tumbuh kat belakang.

    Saya cadangkan perdebatan terbuka disiarkan secara langsung berdebatkan tentang “1MDB dan masa depan negara” antara Tun dengan Najis Razak.

    Mati hidup semula pun saya cukup yakin Najis Razak tidak berani kerana dia adalah lelaki paling dayus di Malysia.

    Wassalam.

  19. WandyCaswady Feb 26,2017 1:39 AM

    Quote from the Holy Qur’an: Al-Qamar (54:17)

    وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ

    Walaqad yassarna alqurana lilththikri fahal min muddakirin

    And We have certainly made the Qur’an easy for remembrance, so is there any who will remember?

    http://www.muslimpro.com/dl

  20. sibotak Feb 25,2017 11:06 AM

    Proton seharusnya di teruskan walau ia ada kerugian
    Proton pernah ada untungnya sebelum
    Takada satu niaga yg selalu untung
    Ada pasang surut

    Bukan seperti 1MDB
    Pasang Tidak Surut pun Tidak , tiba tiba Tsunami
    1MDB bertujuan menipu , mencuri dan memperdayakan
    Sampai bila bila pun 1MDB tidak akan mengutungkan walau sebanyak mana wang dilaburkan lagi ,sebab Tujaun utama tidak betul
    Bertujuan menyeleweng
    Yang di rancang olih Pak Imam Najib yg termulia Jho Low
    Riza Mansor lebih pada Pak turut , Bapa tiri pun step Hero

    Seharusnya Proton perlu diberi penafasan
    Its a Malaysia Venture .Bukan persoalan untung saja
    bahkan ada kebaikan sebaliknya

    Nothing Venture Nothing Gain

    Walau Proton tidak memberi keuntungan sekarang
    Ia telah memberi keuntungan sebelumnya
    Walau kerugian sekarang ia tetap menuntungkan kita 1Malaysia sebagai pengguna walau pengeluar modal rugi sementara

    Najib seharusnya venture lagi dengan idea baru
    Mungkin Najib membuahkan Syarikat National Malaysia
    Membuat senjata sendiri , walaupun kita bermula dengan membuat pistol kecil
    Daripada Najib menghayut bisikan Setan Jho Low yg bertujuan menipu kita
    Membuka peniagaan Haram ,money laundering
    modal kita bikin filem bersama Riza Mansor
    Ialah kalau mereka pakai duit Bapak mereka itu bukan hak kita
    Pakai duit Bapak tiri dia pun , macam kenal saja sumber nya

    Nothing Venture Nothing Gain
    To reach a thousand mile
    We have to step the first step

  21. sc Feb 25,2017 8:05 AM

    Dear Tun,

    It is sad the fact that for such a small country, Malaysia has turned into the joke of the world…. How can a sitting Prime Minister siphon funds from a state owned ‘enterprise’ in to his own pocket and get away with it? Blatantly? Billions… Not thousands, millions … billions of US Dollars….

    If I were a Malaysian at high level CEO or even a kampong folk, I would be very ashamed…. He has literally and figuratively gotten away with c4 Murder… This is the worst part about him and his wife. They are Evil. They have no perception of what is Right and what is Wrong. They have lost their morals. Perhaps reading George Orwell’s Animal Farm would educate their lack of morality?

    The selling of Proton is an example of Corruption at play. Selling off Assets to cover off massive theft and massive debt.

    It is the end for this nation. Malaysia should have followed the Singapore way. One of the Cleanest physical and governmental countries in the world. Top 10 in GDP. For such a tiny spec of dust on this planet, they punch well above their weight. They know how to build a country and build it very very well…

    When and If Najib leaves office, Singapore needs to play a bigger role in rebuilding the nation. They have a developed world mindset and have proven it.

    What punishment is befitting Najib to set an example for future leaders? There is only one I can think of….

  22. sibotak Feb 25,2017 7:12 AM

    Mari bersama kita renung , akui , perbaiki
    Dimana punca masalah kita
    Pemerintah juga kita sebagai rakyat
    Di Malaysia juga di Inonesia

    Kita ,Indonesia , Brunei juga kebanyakan Dunia Islam di Timur Tengah
    Di kurniakan ALLAH dengan rahmatnya yg berlimpah
    Air ,sumber alam , emas kuning , hitam ,coklat dan sebagainya
    Sayang kita yg dinamakan Ummah Muhammad
    Gagal Bersatu , gagal menyempurnakan nikmah pemberian Allah
    Punca segala Sial , yg mempertakakan , yg memporak perandan kita sesama

    Sering kita Salahkan orang lain , US , YAHUDI sebagainya
    Tapi yg lebih bersalah adalah kita sendiri

    Lihat saja attitude Perkerja Awam , Kerajaan yg kebanyakan
    Lebih lepak , lebih bersantai ,Tidak apa attitude , lebih banyak makan dari perundingan yg berkesan , amat menyedihkan
    Lihat sendiri depan mata prestasi pegawai Kerajaan Singapura berbanding kita Malaysia
    Amat berbeza , amat menyedihkan
    Mereka mempunyai Displin dan pantauan atasan yg cekap
    Sebab mereka di kawal ,di bendung , dibimbing , dididik olih system Kerajaan yg Berkesan yg mempunyai pantauan yg amat , pendidikan yg professional

    Kepala Kerajaan kita banyak Bersantai
    Kebanyakan mereka semua ,perut boncit boncit
    Apakan tidak asal meeting aja , apa yg nak makan di isukan sangat bukan apa kepentingan Perundingan di utamakan

    Disini Bermula kegagalan kita bersama termasuk kita sebagai Rakyat
    Yg selalu nak amik kesempatan pada Kerajaan
    Nak ini , Nak itu hingga membebankan Kerajaan
    Kerjaan pula nak hambat hati rakyat buat peruntukan membabi buta

    Hujungnya kita semua Kecundang dan sering salah menyalah sesama sendiri
    Begitu juga Timur Tengah , Salah Menyalahkan sama sendiri
    Lebih dari mencari punca kesalahan sebenar

    PUNCA KENAPA , MENGAPA ANASIR LUAR BERJAYA MENGAMBIL KESEMPATAN

    Hingga Porak Peranda meraka membuahkan Keranda keranda yg muda ,bayi juga yg si Tua . Sedih , Pilu dan Amat memilukan

    Sekarang Israel Bermaharaja lela
    Mereka BERJAYA membaruahkan Amerika menghancurkan Dunia Islam di Timur Tengah
    Apa yg berlaku di sana adalah rancangan Israel , US berserta Negeri Barat yg lain . Yang lihat kelemahan Umat Islam dan jadi senjata utama mereka .

    Bermula dengan menghancurka ,Afganistan , Iraq , Libya sekarang Syria dan next change Iran.Mereka ambil yg lemah dahulu . Alhamdullih Iran antara satu satunya Dunia Islam yg Bersatu sesama wujud puak puak yg berlainan

    Ini Perancangan yg amat Professioanl dan Berkemampuan olih Yahudia di bantu US

    Design by Israel
    Made in USA
    Marketed by the West
    Blinded by United Nation

    Its the US & Israel can others cannot that destruct the World today
    Was never Islam nor any Religion nor any Weapons
    No religion teaches Bad
    War is Business . It is to US & Israel politicians
    These politicians needs to blames someone or something to Blind the World of their intentional wrong doings . The split , the divisions of the Ummah have given them these opportunity

    Sekarang Israel tanpa segan silu menambakan Tanah Palestine keseluruhannya
    Tanpa menghiraukan Bantahan Dunia ,Bantahan US hanya Lakonan
    Tanpa takut sebab Iraq , Syria dan kesemuanya sudah Hancur.
    Begitu juga di Rohingya , Kaum Buddist berani menghalau Orang Islam Rohingya yg telah bermastautin di sana berzaman Tahun. Saya yakin ada hasutan dari politik Barat dan Yahudi

    Adakah kita di Malaysia menhalau Pendatang kita yg telah Datuk Moyang mereka telah bermasatutin berpuluh Tahun lamanya ?
    Tidak , kita menerima mereka sebagai 1 MALAYSIA
    Ini perjalanan sejarah bukan perjalan suara military yg sekarang menguasai Dunia dengan Fitnah, Paksaan dan Penipuan

    Tidak akan Berubah sesuatu kaum jika mereka sendiri tidak mengubahnya
    Ini Firman . Bukan cakap Najib atau cakap Tun
    Maka
    Marilah kita sesama hidup di pentas Dunia ini
    Dengan Keikhlasan dengan Kalimah sebaik baiknya demi Ummah
    Bagaimana kita nak bantu saudara kita di Timur Tengah sedangkan kita sesama sendiri pun tidak Betul

    Bukan Senang Bukan Mudah
    Itu sebab kena mulakan dengan Bismiillah
    Dengan Niat Lafas juga Niat Hati
    Lafas Cantik , Niat Buruk , Buruklah Akibatnya

  23. milshah Feb 25,2017 1:20 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya harap Tun akan bersabar dengan apa jua tohmahan yang Tun terima dari pihak sebelah sana. Bila diajak debat pasal 1MDB tak mau. Bila diajak debat pasal debat pasal Black Forest tak mau. Cara yang mudah adalah memberi panggilan dan gelaran. Sebuah masyarakat yang tamadun adalah masyarakat yang bebas memberi pendapat dan hujah-hujah. Nampaknya kita telah kebelakang dalam hal ini, dimana debat tak mau, tetapi panggilan dan gelaran mau.

    Dalam pada ini, izinkan saya juga memberi nasihat kepada Ketua Pemuda Bersatu. Nampak seperti dia ingin menjaga hati Sultan dan juga Tun. Disebabkan dia masih muda dan belum matang dalam berpolitik, rakyat boleh menerima pendirian beliau ini yang “play safe”.

    Tetapi akan tiba suatu masa, dalam kehidupan setiap ahli politik, dia kena memilih sama ada mahu berada di pihak rakyat ataupun di pihak pemimpin atau ketua.

    Lihatlah kisah hidup Tun masa awal-awal berpolitik dahulu. Pada zaman negara Malaya, British adalah pemimpin dan ketua kerajaan. Tun walaupun dibangku sekolah lagi, menentang British, dengan menampal poster-poster anti-Malayan Union. Kerana apa? Kerana Tun berpihak kepada rakyat kerana Malayan Union akan menghilangkan saki-baki kuasa-kuasa orang Melayu.

    Kemudian pada tahun 1969, peristiwa berdarah 13 May berlaku. Sekali lagi Tun menentang Ketua Parti Tun sendiri iaitu Tunku. Akibat surat Tun kepada Tunku, Tun telah dipecat dari parti UMNO. Kerana apa Tun menentang Tunku? Kerana akibat sikap Tunku yang tidak apa, berlaku ketidakseimbangan dari segi kekayaan dan kekuasaan antara kaum-kaum di Malaysia. Tun menentang Tunku kerana rakyat sehingga dipecat dari parti UMNO.

    Kemudian zaman Pak Lah, sekali lagi Tun bertindak keluar parti UMNO dan menentang Pak Lah. Kerana apa? Kerana dibawah Pak Lah bermula zaman kejatuhan Malaysia. Tun menentang Pak Lah juga kerana rakyat.

    Dan terbaru, Tun menentang Najib pada usia 93 tahun. Kerana apa? Kerana skandal 1MDB di mana duit rakyat berjumlah RM50billion telah dilesapkan dan digunakan untuk buat wayang lucah, langsaikan hutang judi, beli lukisan mewah, dan hartanah berjuta-juta ringgit. Kerana apa Tun menentang Najib? Kerana rakyat di mana negara sekarang adalah antara negara paling korup di dunia.

    Sebab itu, Tun sampai sekarang disayangi, dihormati dan disanjungi rakyat.

    So Saddiq, there will come a time in your political when you have to choose, to be with the people, to fight for the people or to follow the leader. In a Utopian world, following the leader is also fighting for the people. But in reality, as in the political life of Tun, this may not be the case.

    If you do choose to be with the leader, then you have chosen the path taken by Ahmad Zaid Hamidi, Hishamuddin, Kruak, Ahmad Maslan and Geng. Then there is no difference between UMNO or PPBM leaders.

  24. tagosan4 Feb 24,2017 11:28 PM

    Some of Tun M harebrained project were proton , cyberjaya, putrajaya. One thing puzzled me is when Tun M in power he never revamped malaysia education system, if looked at all developed and scientifically advanced nation which Tun M want malaysia to be in 2020 is world class education system. What are reason he doing so & his hidden agenda ?

  25. amd trmz Feb 24,2017 4:36 PM

    HASIL VS JIMAT

    Nejib baru-baru berbangga serta bongkak menyatakan GST dan Rasionalisasi Subsidi sebagai lebihan pendapatan hasil kerajaan.
    HAKIKATNYA…
    1.Rakyat menderita inflasi tinggi.
    2.Anak muda menderita tiadanya biasiswa untuk belajar.
    3.Kemudahan kesihatan dinaikkan.
    4.Menggunakan proksi untuk menimbulkan isu untuk mengurangkan penjawat awam. Bagi menunjukkan adanya desakan dari rakyat. Kesian penjawat awam yang masih belum sedar.KWAP dah ditubuhkan. Tengoklah kalau BN menang, hangpa carum la pencen sendiri.(HILANGNYA KELEBIHAN DALAM PERKHIDMATAN AWAM yang sebelum ini telah hilang kelebihan dalam pinjaman perumahan awam).

    Nejib menipu lagi.. segala langkah GST dan rasionalisasi ini dipanggil sebagai

    PENJIMATAN BUKANNYA HASIL.

    HASIL LEBIHAN timbul dengan adanya keuntungan dalam pelaburan atau perniagaan.PENJIMATAN ini menyebabkan rakyat merana dikala kerajaan menanggung HUTANG berbillion ringgit akibat HUTANG 1MDB yang dijamin kerajaan.

    DENGAR NI NEJIB! ITU NAMANYA ‘PENJIMATAN BUKAN HASIL’

  26. ismadi Feb 24,2017 4:18 PM

    As Salam Tun,

    They sell Proton proving that they have no idea at all on how to market National Car. The kind of Najib administration knew how to make money over taxing only. I am sad also on the sale but to comfort you Tun, it is not your fault. We will votes Pakatan Harapan in next General Election. If there is time, we will then save Proton.

    Wallahualam

  27. sandakan_melaka Feb 24,2017 3:05 PM

    erm…sekarang ni..royal family pun nak involve in politic..tun M bukan org yang mudah di gertak..:)

  28. Tun Perak Feb 24,2017 12:36 PM

    Industri Kereta Malaysia

    Sejak 2 tahun kebelakangan ini, industri kereta Malaysia merudum. Hasil jualan kereta berkurangan sebanyak lebih kurang 86,000 unit.

    Sekiranya kita ambil perbandingan, adalah agak unik apabila kita dapati pengurangan tersebut adalah disebabkan oleh pengurangan pembelian kereta kereta murah atau sederhana murah seperti Toyota, Proton, Perodua, Honda, Nissan dan Mazda.

    Manakala, pembelian kereta mewah seperti Mercedes dan BMW meningkat.

    Pengurangan ini memberi beberapa petanda:-

    (1) Kos sara hidup masyarakat marhain di Malaysia semakin meningkat dan menyebabkan masyarakat tidak mampu lagi untuk menggunakan kereta baru, malah sanggup menggunakan kereta lama.

    (2) Sekelompok kumpulan kaya semakin bertambah kaya dan mampu membeli kereta berharga ratusan ribu untuk nafsu mereka.

    Impak kepada negara.

    1. Proton adalah merupakan syarikat yang memberikan peluang pekerjaan kepada lebih 50,000 rakyat Malaysia. Kelembapan ini sekiranya berterusan, lambat-laun akan memberikan kesan kepada pekerjaan 50,000 rakyat ini.

    2. Hasil cukai negara berkurangan. Kurang jualan, penutupan syarikat, kurang pekerjaan, kurang kuasa membeli akan memberi tekanan kepada hasil cukai negara.

    3. Kos saraan masyarakat yang hilang pekerjaan akan bertambah. Kadar pengangguran bertambah.MEF menyatakan pada tahun 2016, lebih 40,000 pekerja kehilangan pekerjaan dan menjangkakan pada tahun 2017, kadar masyarakat hilang pekerjaan akan bertambah.

    4. Kadar pusingan wang akan berkurangan, ini akan memberi kepada kepada GDP.

    5. Pertambahan pergantungan kerajaan kepada menaikkan harga untuk menaikkan GDP. GDP akan naik apabila harga barang-barang meningkat. Contohnya, melaksanakan GST kepada lebih banyak barangan dan servis akan menyebabkan harga servis meningkat dan menaikkan kadar GDP. Tetapi cara tersebut adalah cara kuno dan tidak sesuai digunakan apabila rakyat semakin kesempitan hidup.

    6.Pertambahan pergantungan kerajaan kepada cara menambah hutang secara keterlaluan untuk menaikkan GDP. Berhutang, boleh secara artificially menaikkan GDP dengan memberikan stimulus fiscal kepada kerancakan ekonomi negara. Tetapi berhutang secara keterlaluan akan menyebabkan ekonomi negara mengalami kejutan apabila ekonomi dunia mengalami kemelesetan.

    Adalah amat medukacitakan apabila melihat polisi-polisi yang diamalkan oleh kerajaan seolah-olah membawa negara kepada era 80an. Kedudukan kewangan negara pada era 80 memperlihatkan pertambahan hutang dari tahun ke tahun adalah cermin kepada ekonomi negara zaman pemerintahan Najib Tun Razak. Kelembapan ekonomi, menyebabkan banyak pengangguran SL1M adalah seperti Skim Siswazah tahun 1980 an.

    Apabila jerat recession melanda dunia, GDP akan menguncup , manakala hutang terus bertambah, sekaligus akan menyebapkan ratio hutang negara kepada GDP meningkat secara mendadak. Peningkatan mendadak inilah yang sebenarnya berlaku kepada Greece.

    Fikir-fikirkan.

  29. Karl Iskandar Feb 24,2017 11:19 AM

    Di bawah telunjuk DrM, PROTON telah dididik untuk jadi seorang anak yang SOMBONG.

    Anak sombong ini – yang selalu mendapat perlindungan, insentif, suntikan dadah modal, berlagak jenama mewah Lotus (RM2.35 billion hangus) dan suka berfoya-foya – akhirnya membesar dengan hutang keliling pinggang dan tiada kemahiran untuk hidup berdikari.

    Akhirnya, DrM sendiri lari ketakutan, meninggalkan PROTON terkontang-kanting pada penghujung Mac 2016, sejurus selepas beliau berjaya ugut mendesak pujuk kerajaan memberi bantuan RM1.4 billion lagi, kununnya untuk selamatkan Malaysia industri otomobil.

    Macam cerita “Anakku Sazali”, versi 2017.

    Kali ni versi politik-komedi. Penuh dengan adegan silap mata silap skrip disusuli plot cerita yang mangkuk. Full of mistakes. Full of business comedy.

    Funny, because after all the hefty spending, DrM still wants Najib to pay the bill.

    Yenna dey?

  30. sibotak Feb 24,2017 5:43 AM

    We made comparisons with Singapore & Malaysia
    Never much of against Thailand , Indonesia nor Phillipine
    As Singapore and us are once One , and our closes

    Its about how our Government stands , that matters not about them
    We have a weak Govt , under Najib is the Worst
    Limited space that increase S,pore price of Cars etc is not relevant , but its a Good excuse
    They have limited space , they know . YET they brings more & more people to gain the price tag
    That squeezes everyone in , its only the Govt gains
    For limited space they now increases the already high price of water to another 30 percent much much more soon July
    For basic needs an increase to 30 percents , its terrorists
    When they had our fresh water very cheap , very cheap indeed as good as for Free from us
    Well does that also contributes to their space excuses ? Its Basic Human Needs Guys
    We gave them Free they made it Commercial
    That includes the filtration cost they still gain a lot , no doubt about it

    Again we talk its never about them
    Its about us of how Weak , Stupid & Incompetence our Govt is
    I,m saying our Govt are Weak at Foreign dealings , they Kneel
    They always gives in with No Sense

    No wonder We are in Huge Debts
    To extend our PM needs to bend down to the Arabs as what he admitted
    Poor PM

    But I would say l
    We are indeed cheap in many areas , shelter , food & clothing
    So please , Proton is indeed Cheap lah
    It may not benefits the investor but it has benefits us Malaysia in certain ways

    Unlike that 1MDB that brooms us away
    Our Assets ,our Resources will dried out
    If our Govt are unable to govern in cautiously

    Its the asal bolih Najib Govt that bothered us today
    No Govt is perfect but our Govt today are very Scary
    They are Blind Gamblers .They spent a lot .
    An indications we will be in trouble ,sooner or later

  31. Hajar Feb 23,2017 12:33 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Saya turut rasa sedih jika benar ura-ura PROTON akan dijual kepada negara/orang asing.

    2. Namun saya lagi sedih sebab ada ramai di kalangan kita yang tiada langsung rasa ‘bangga’ (bukan memuja) terhadap produk kereta Nasional. Ini masaalah mentaliti segolongan orang kita yang sentiasa memandang rendah kepada produk2 tempatan (perangai sebiji macam PM Najib @ Ah Jib Gor).

    3. Saya sudah pakai 2 kereta Proton dan tiada apa-apa MASAALAH BESAR. Yang pertama ada masaalah ‘power window’; saya ganti saja (tidak sampai RM200 – bukan isu besar, tapi isu inilah yang sentiasa diperbesar-besarkan – seolah-olah ramai ‘mati’ kerana ‘power window’).

    4. Kereta Proton (kedua) yang ada sekarang, tiada masaalah. Tujuan saya memiliki kereta ialah untuk pergi dari satu ‘point’ ke ‘point’ yang lain dalam keadaan SELESA dan Proton sudah memadai. Lagipun saya bukan mahu menunjuk-nunjuk (walaupun saya mampu untuk beli kereta mewah-import – secara tunai pun mampu…).

    5. Kepada yang masih mahu mengatakan Proton menyebabkan kereta ‘import’ mahal, sila lihat jiran kita, Singapura. Tanpa kereta Nasional pun kereta mereka teramat mahal (sila komen!). Di Indonesia kereta impot murah, tapi berapa ramai agaknya rakyat Indonesia yang mampu berkereta?

    6. Cukai / Duti (impot) sebenarnya ialah satu cara untuk menjana pendapatan Kerajaan. Dan tiada salahnya kereta Nasional diberi perlindungan dengan cara ini – ‘serampang dua mata’. Jangan nanti mereka yang sekarang bising (kritik) tentang ‘import duties’, bila pemimpin2 pilihan mereka berkuasa, lain pun ceritanya…(mesti sokong 100% punya…hipokrit…banyak contoh boleh diberi).

    7. Jika kita mampu (duit bekepuk-kepuk), sila beli kereta impot. Jika tidak mampu, apa salahnya beli kereta Nasional?

    8. Hina sangatkah jika memandu kereta PROTON? Lebih hina jika hutang keliling pinggang (poket kosong), tapi ada hati pakai kereta impot (ramai muflis kerana ‘car loan’). Orang sebegini mentalitinya sama dengan PM Najib @ Ah Jib Gor. Segala-galanya mahukan yang ‘import / asing’ yang kononnya hebat – Penasihat2 /CON-sultans asing, jual tanah /aset berharga kepada orang asing, dan sekarang Proton pun mahu dijual kepada orang asing. Tapi, malangnya, HUTANG keliling pinggang! Rakyat dikenakan GST, subsidi dipotong, kadar tol dinaikkan, kos sara hidup mencanak naik, etc.

    Yang hairannya rejim Najib ini asyik menyalahkan Tun Mahathir untuk kesemua masaalah yang mereka TIMBULKAN, sedangkan semasa Tun jadi PM (FAKTA), rakyat dapat hidup dengan selesa dan ramai yang mampu MENABUNG WANG yang banyak dan keluar dari kepompong kemiskinan (jutawan pun ramai!). Sekarang tabung terpaksa dikorek (kerana kenaikan kos sara hidup yang tidak terkawal) kerana kelemahan dan penyelewengan rejim Najib.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  32. Fariq Islam Feb 23,2017 11:35 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Pihak Pengurusan Proton harus sedar yang pengilang kereta Korea memulakan operasi mereka pada masa yang hampir sama dengan Proton. Kenapa kejayaan yang dicapai jauh mengatasi Proton?

    Untuk berjaya dalam bidang otomotif, baik pekerja-pekerja Proton mengamal budaya dan mentaliti memandang berat kualiti. Proton tidak harus dijadikan jentera untuk menyalurkan duit kepada krooni-krooni yang mendapat kontrak daripada Proton.

    Kita memerlukan Proton yang betul-betul membanggakan, bukan setakat sesuatu untuk memberitahu dunia yang Malaysia ada kereta sendiri!

  33. Fariq Islam Feb 23,2017 11:28 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Sorry, for me to voice some negative opinions.

    Because of Proton, Government imposes heavy duty on foreign makes, so that foreign car price is high, to force buyers turning to Proton. Whilst, Proton offers high price, knowing that it is still relatively low comparing to foreign makes to grab sales. In fact, with Proton models price, buyers can easily get foreign makes, at even cheaper rate, overseas.

    In other words, in the presence of Proton, Malaysians pay high price for both local and foreign makes. And, the high car price makes Malaysians in heavier car loan debts, that have brought to high household debts.

    These are all chain effects Malaysians are facing with Proton.

  34. Fariq Islam Feb 23,2017 11:17 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Malaysians are proud to have own car producers, but whether Proton can be our pride is questionable.

    Many ex-Proton owners were haunted with quality issues. We don’t know much whether quality issues are still troubling, with its existing models.

    It appears that Proton made several unproductive moves in the past:
    a. The acquisition of Lotus seemed not fruitful;
    b. The adherence to some non-performing vendors pulled its product quality down;
    c. The production of CamPro engine further aggravated its quality problem. Even Nissan, being a world-class supplier, doesn’t produce own engine.

    The selling of major stake is perhaps a strategic move. Today, if we are famous, renowned and of world-class standard, will we opt to acquire a non-controlling stake in foreign carmakers? Why shall we transfer our technology and technical know-how to foreign entities where we attain non-controlling stake?

  35. Dave Copper Feb 23,2017 11:06 AM

    When we compare apples to apples, we compare things that can reasonably be compared.

    Singapore’s car price is higher than that of Malaysia is understandable because Singapore’s land mass is limited, even Malaysia’s smallest state Perlis is bigger than Singapore. Due to limited land and road, COE is implemented to prevent traffic jam. Singaporean needs to pay about $48K for COE, but believe it or not, they can actually get some money back when they scrap their cars.

    Although Singapore’s car price is about 3 higher, Singaporean’s average salary is about 4 times higher, what’s the fuss?

    Even Thailand’s car prices are cheaper, Bangkok’s taxi uses Toyota Camry, Malaysia taxi uses Proton saga. What a way to impress tourists.

    Business is business, “special” position can only help you so far, the moment you step out of Malaysia, the “special” position is gone. The International market is a level playing field, a hard knocked world. In Bolehland, technical know-who is more important than technical know-how. But in the long run, even the politically well-connected organization can’t save Proton.

    Proton’s debt is almost on par with that of 1MDB now, we are naïve to think there is still “mushroom” for improvement or no desperate measure for Proton to sell shares? We are lucky that there is a white knight willing to save Proton.
    Geely can save Proton. This Chinese company is a successful car manufacturer; they know how to bring the production cost down, making Proton cars value for money for Malaysian again.

    Also, they will make sure Proton’s assembly plant will not underutilized like it is today, jobs will be created. Potentially, there will be technical knowledge transfer from Volvo, to make Proton car safer. And also open the door for Proton to China, Thailand and other countries where it has the distribution network.

    Having a helping hand from China is better than letting Proton rust in Malaysia.

    Why are we still reluctant? Because Geely is a “pendatang” company. That’s why.

  36. sibotak Feb 23,2017 8:11 AM

    Bermain di fikiran saya adakah Proton benar bermasalah sampai perlu di jual ?

    Jika bermasalah pun adakah Proton perlu sandaran berbillion dollar seperti 1MDB ?
    Mengalahkan modal membuat kereta classic seperti Lamborghini , Ferrari sampai Proton perlu di gadai atau sampai nak bergadai Tanah seperti 1MDB

    Adakah tindakan menjual bertujuan mengaibkan Tun
    kononya Proton yg ditubuhkan Tun tidak berjaya ?
    Bertujuan menampakan kegagalan Tun serupa sekarang Najib menimbulkan scandal BMF yg telah pudar di telan zaman

    Tidakah Najib sedar jika Proton lemah prestasi ia bolih dipulihkan
    Proton pun baru setahun jaguh , baru belajar nak merangkak jika dibandingkan perbuat kereta lain , Jepun ,Korea .
    Saya sama sekali tak faham .Proton masih Muda .Masa depan Proton masih luas
    Mengapa tergesa gesa

    1MDB yg di perniagakan Najib secara Sulit
    Tidak ada Debit atau Credit ,hingga kini Tidak nampak pun product 1MDB
    Sepasang butang baju ke , Sehelai Kain Pelekat ke , tak nampak langsung

    Kenapa bersungguh sungguh sampai bergadai Tanah nak selamatkan 1MDB
    Hingga Ketahuan Umum barulah di hentikan
    Jika tidak hai…..pakai nampak jalan teruslah duit 1MDB di kerjakan

    Tanah Ktm diberi sudah
    Hanya tinggal tanah kuburan milik Sultan di Singapore
    Tanah perumahan Johor juga TanaH Pertanian , Pertenakan dan banyak lagi
    Pesat di jual pada Asing

    Proton yg nampak , yg memberi pekerjaan pada rakyat Malaysia
    Tak faham saya kenapa ditukar tangan

  37. rimba.emas Feb 23,2017 12:39 AM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas sudah lima tahun menggunakan kereta kebanggan kita Proton BLM .

    2. Terakhir Rimba Emas ke bicara bersama Tun di Balik Pulau.

    3. Walau pun ada yang mengkritik kereta Proton kurang kualiti , contohnya seperti cermin kereta mudah rosak tidak boleh di buka .

    4. Kereta Rimba Emas tidak pernah lagi rosak cerminnya bro…( kepada pengkritik ) hanya rosak komponan lain..itu biasalah…kereta lain juga rosak..malah pernah lihat kereta Mers baru tersadai tepi jalan kerana rosak.

    5. Proton awalnya terpaksa bekerjasama dengan Mitsubishi untuk belajar teknologi pembuatan kereta. Idea Tun agar bila jurutera terutamanya pekerja tempatan sudah pandai kita mungkin akan menguasai sepenuhnya teknologi itu.

    6. Setelah dapat menguasai sebahagian komponan kereta yang mana dalam proses menguasai teknologi engin pula (saingan pereka asing yang sudah lama dalam pasaran) tiba – tiba terhenti ??

    7. Nampak sekarang sudah berubah kita macam kembali balik ke tahap 1 dengan menjual hak penguasaan kepada Syarikat China.

    8. Malah negara kita seperti di kuasai bangsa asing dengan rasa bangga dengan keluaran tempatan telah berkurang kerana membenar kebanggaan dengan keluaran luar negara.

    9. Teringat dalam filem ‘Amok’ akhirannya di lihat bangsa asing ‘gaya hippis’ mundar mandir di pergigian pantai. Ibarat bebas didalam negara seperti berlaku baru2 ini pembunuhan rakyat Korea Utara (ada senjata nukliar yang menghala ke negara musuhnya).

    10. Sementara rakyat tempatan seperti di anak tirikan malah ada yang terpenjara atau tidak di benarkan keluar dari negara Malaysia.

    11. Berterus teranglah kepada RAKYAT BAHAWA PM TELAH GAGAL BUKAN UCAPAN SINIS SYABAS KEPADANYA.

    12 Ayuh !! rakyat Malaysia bersedialah untuk MENEGAK KEBENARAN DALAM AGAMA DENGAN MENGUNDI MENUKAR KERAJAAN YANG BURUK INI.

    Wallahu’lam.

  38. sibotak Feb 22,2017 8:47 PM

    Most blogs here I do believe their home could be 1 or 2 local Proton cars
    Maybe 1 foreign car for satisfaction , pleasure or pride feelings

    Why used Proton ?
    Everyone in Malaysian home , use Proton
    Its economical & affordable
    Grumble again about Proton not so Cheap
    Still not in par with the quality of foreign car
    Proton may not satisfied the investor
    But as a whole it has benefits most Malaysians
    Its affordable indeed for all generations

    Well then , want to buy cheapest car , then go Singapore , lau !
    Singapore ? Ya Singapore , there car very cheap
    Every 10 years of using Cars , Lorries , Motorcycle they throw away these vehicles like peanut
    Price of 1 car there we can get 3 equivalent car here , same modal
    same quality And the best part is
    The car Died first before the owner

    Perhaps with the dissolves of Malaysia National Car , Proton
    Najib could implement COE , Certificates of Entitlement
    ERPS , Economic Road Pricing , Parking charges in not most but all areas
    For us to appreciates what we have today

    I don not see any desperate measure Proton needs to sell
    Still much rooms for Improvement
    Unless some emotional political reasons behind it
    If so …its a Shame . A very Childish decisions

    Agreed we are less knowledge in Technology as compared
    But its Ok to Venture
    Nothing Venture Nothing Gain
    Proton have not hurt nor burden anyone till today

    So Tun , How ‘s yr Bread business doing ?
    Any bid to sell to China ?

    I am indeed very touch and very proud indeed
    Our ex Prime Minister
    The Best among all of our Malaysia PM
    Invest in a very humble business upon retirement
    PM Malaysia kita Tun Mahathir
    Jual Roti di Kl …. hahaha

    Its not funny indeed I salute & respect you, Tun

    Unlike that Puaka Jahanam , nak niaga movie Hollywood konon
    Modal pakai duit Rakyat
    Sekarang step Blurr macam Sotong

  39. Mkt Feb 22,2017 8:01 PM

    The very premise of a government as a business (i.e. GLCs’ includes PROTON) is a bad, bad, bad idea!.. It kills competition.

    In today’s global competitive business world, Economic 101 (Supply & Demand)rules. There is no business if customers loose. Ask potential car buyer like “Aktivis Islam”.. and sadly, today Tun’s critics won.

    Customers only recognizes two(2) things i.e. Value and Brand; FORGET ABOUT “National Face”.. Protectionism kills competition!

    The REAL Business of a Government is to support the Competitive Business Platforms. Who cares if business cut each others “throats” (which is a sign of healthy business) if the customers enjoy good value and price which translate to a higher Standard of Living? And furthermore; who’s to complain if good and healthy businesses yield government monies in TAXES?

    Bottom-line: Do you want to buy a US 25,282.00* Honda Accord Sedan EX (assuming same tax level playing field @ conversion of 4.5) OR PROTON PERDANA 2.4L RM 134.818*

    (P.S Does “Badge Engineering” sounds familiar?)

  40. HBT456 Feb 22,2017 7:36 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/02/22/pas-kuala-nerus-mp-whats-wrong-i-buy-expensive-car-for-wife/

    There is nothing wrong with that and he can drive any cars that he wished.

    He is not the first, and he will not be the last.

    To tango beautifully and gracefully, you need a partner.

    Whoever becomes the next pm, life will go on as usual.

  41. HBT456 Feb 22,2017 6:52 PM

    Beside proton, we have 2nd national car, perodua, and other brands in the market too. Perhaps, foreigners do not understand what is carry big legs, if he does, i think he would think twice on whether time will tell or not. No matter what happens, pru tetap perlu dipanggil.

  42. Dave Copper Feb 22,2017 5:43 PM

    Salam Tun

    1. Proton used to made me proud. When I was young, my head held high every time I talk to my friends from neighbouring countries about our national cars, but not anymore. Think about it, Proton cars are not really national cars technically. Proton was originally an assembler of rebadged Mitsubishi cars, today, Proton’s highest-end marque Proton Perdana is just a rebadged Honda Accord. Also, Proton is not owned by Malaysian government, it is owned by a public listed company, there is not much of “pure” national cars to speaks of.

    2. Proton was very profitable before, thanks to the “special” position given. By imposing high import duties to imported cars, Proton became cheap by comparison. Not only that, Proton’s car prices has been on a increasing streak in the late 1990s, making it for the first time in Malaysia’s automobile industry, people can buy cars, use for a few years, and sell it at a price with no depreciation. But consumers are not dumb, people realised that the price paid of a Proton Wira in 1990 can get a brand new Volvo in The USA. Why Malaysian paid premium for a cheap car when American can buy quality cars at Proton’s price? Malaysian knows they were being ripped off by our own national cars makers, and the culprit was the government. They were angry, and their angers are reflected in the subsequent choice of purchase; by buying non-Proton cars only. Proton’s cars are sub-standard as well, many Proton car’s power window mysterious turned into a man-power window, internal rubbery furnishing popped off at the slightest touch of a hand, dashboard has the feel of a cheap plastic toy. Honda will replace their air-bag for free for an faulty part, but Proton will replace your power window if you have your car serviced at their service centre and pay higher-than-market price for an entire life. Proton’s “special” position helps Proton in the short run, but kills Proton in the long run, making it weak and unable to stand on its own.

    3. I am glad that you are out of Proton now. Please do not hang on to a sinking ship; Tun you have made the right choice to leave the political Titanic already, so don’t look back, Proton is rusting.

    4. That is alright.

    5. Proton does not represent Malaysian automotive industry anymore, at most, Proton capture only about 25% of market share and its shrinking. Perodua’s market share is 35% and is going strong, it is the new leader that represent us.

    6. Don’t worry about the fat cats vendors and suppliers of components. I was told that some of those suppliers were cronies, and they have been selling parts to Proton at exorbitant high prices. If this statement was wrong, how do we explain a locally produced Proton parts cost 4 times higher than that of an imported Taiwanese made Mitsubishi part of same or higher quality? Let them close shop. The workers can work somewhere else or seek help from our finance minister.

    Science and mathematics in the medieval Middle East world were highly regarded during the 9th and 10th centuries. But some smart guys think science and mathematics were incompatible with their religious belief, subsequently, they turned away from science, which led to the decline of the golden age civilisation. Today, this mentality still haunts us, some radical group in the Middle East banned chemistry and philosophy from the school curriculums said “they do not fit in with the laws of god. I am not surprise that some religious party political leader in Malaysia can’t think and speak logically during a recent rally, let alone leading our beloved country. If we follow the footsteps of the religious fanatics by turning away from science and technology, Malaysia’s engineering capacity will be reduced. It will not be a developed country in 2020 or later. Malaysia will remain a third world developing country.

    7. Once upon a time, Malaysia was called an Asian Tiger. Today Malaysia is not even a pussycat; it has become a mad dog.

    Syabas!

  43. alfred.willner@euromotors.ltd.gi Feb 22,2017 4:13 PM

    BEIJING: Chinese automaker Zhejiang Geely Holding Group Co is expected to bid as early as this week for a strategic partnership with struggling Malaysian car maker Proton Holdings Bhd, two people familiar with the bidding process told Reuters.

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/02/21/chinas-geely-to-bid-for-proton/

    Greetings from Europe, Tun!

    A strategic partnership with China’s Geely would not be the worst thing to do but there are even better candidates around – the ones not praising themselves are often the better choice.

    Salam

    Alfred Willner

  44. Hang Jebat Derhaka Feb 22,2017 3:42 PM

    Assalamualaikum,

    You know a country’s achievement is measured against the achievement its people has made. There are many productive countries in this world leading many industries and Malaysia at one time was set out to become the 5th largest Industrial powerhouse.

    Soon after, Tun Dr M had initiated the knowledge based industry where we started learning to produce things ourselves. Malaysian, starting acquiring knowledge in advance engineering through knowledge transfer program. PROTON was born during this time as part of the initiative. The vision is clear. It was a good pride then but in a long run the mood has changed.

    Nowadays, I am no longer know what we as Malaysian have achieved or going to achieve. We are no longer in a mood of acquiring knowledge and making things ourselves. The mood that we have nowadays is to live on a temporary luxuries from selling of our pride.

    Leaders nowadays sell of lands, assets, companies, rights, etc. to foreigners for billions of ringgits which may not necessarily enjoyed by the people. MD sitting in a conglomerate started selling off subsidiaries instead of acquiring new ones. We couldn’t even construct big buildings and bridges ourselves but to rely on the Chinese and Koreans. Foreign consultants earning big bucks teaching Malaysian the things they know better. I heard foreigners are also hired to give advice on how it is best to run this country.

    Malaysia is on fire-sale right now. Forget about becoming anything at all. That is what you get when you don’t comprehend the academics more than the politics.

    It was centuries long history for Malaysia, I hope we can start making a better one ahead.

  45. HouseWife Feb 22,2017 2:37 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Tun, is Malaysia on an offensive or defensive mode? What went wrong? Haven’t our “creatures in tailored suits” learned anything about diplomacy with hostile and non-hostile groups or nations? Has victory won? MO1 needed the victory on 1MDB, the N.Korea-Malaysia clash of diplomacy, the sell-off of Malaysian made national brands, assets and entities to outsiders.
    Tun, don’t you think they’re acting like ala-ala superpower. Maybe MO1 and his “creatures in tailored suits” could learn something from this wise words from Mahatma Gandhi: “A thoughtless word hardly ever escaped from my tongue or pen”.

    PM and all politicians, once just common people, are chosen by the people to serve for the people and are paid by the taxpayers, so aren’t the PM and all his “creatures in tailored suits” public figures too and answerable to their misdeeds, misjudgements, misuse, misappropriate and all the miss-es during their engagement with power? No matter how they want to putar and belit the meaning of government positions in office, the people cannot be fooled. They promised to bring honour to Malaysia but clearly they had not done their duties well.

    Everything under Malaysia’s name – sell! sell! sell! They say, in the name of Malaysia sell whatever we can to help grow our country, our companies, our brands more efficiently so that we be in par with big brand names. To be in par? What solution have they come up with? Borrow and Sell? To be in par MO1’s super think-tank and his super advisers have to change their super mind-set and super attitude and think super wisely without jeopardize the people’s livelihood and security. Remember, rakyat didahulukan?

    The economic blunders (security too?) are of their doings and we the common people are in default? I mean all these years with abundance money on their lap, hadn’t they thought of good strategies to spice up the quality and sales? Surely Tun as the Penasihat of Proton had given good quality ready to put ideas and advises – but left into deaf ears? Tun is powerless without their cooperation. Did they “abandon” you Tun since you stepped down as Premier, as Penasihat or is it even before that? Or were your “aides” defiant of you? There must be a lack of trust, cooperation and political swabbing in Proton, if not it would not be in this dire strait. Now if only MO1’s brainy think-tank had thought wisely maybe Malaysia would not have lost so much money and had to borrow and sell any of her assets, entities, investments and national brands.

    To remedy all the pains and blunders done to Malaysia, change the leadership and “creatures in tailored suits” in all sectors or send them to be schooled by Tun.

    Tun, you are the WISE, most critical HONOURABLE STATESMAN of MALAYSIA. As an experienced 91 year old STATESMEN Tun is gifted with world-wide knowledge and knows precisely what to do. But as an insan Tun too need to work in a group to produce more and better ideas. Only in working together one is able to find the solution to try remove the threat of imprudent criticisms.

    May your life be blessed forever by Allah. May Allah forever enlightens your paths to Paradise. May Allah fulfills your dreams and Malaysia’s dreams. Thank you Tun for all your sacrifices.

  46. zulu Feb 22,2017 12:47 PM

    “IGP to North Korea: Hand them over”

    What this dumb ass thinking of himself…giving ultimatum to a country…hahahaa…

    There are channels like interpol, foreign ministry procedures for extradition of wanted person…

    Not sure how these type of illiterates became IGP…not a surprise when a clown is at the top 🙂

  47. Aktivis Islam Feb 22,2017 10:17 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Maaf sy terpaksa setuju dgn penjualan Proton ini. Kalau bkn najib jual, lambat laun org lain pon akan jual. Proton kebanggaan Malaysia tp semua kredit atas nama Tun. Kerana nak melindungi Proton, kami rakyat terpaksa bayar harga kereta import yg jauh lebih kualiti pd harga jauh lebih mahal, tujuannya apa? Supaya kami semua beli Proton sahaja dgn harga yg tak kompetitif berbanding harga sebenar kereta import. Dan polisi kerajaan dlm lindungi proton, ibarat beli kereta import dlm masa sama byr harga sebuah kereta proton. Demi nama Tun, rakyat terpaksa tanggung.. adilkah? Biar papa asal bergaya? Kami yg papa bkn Tun hahaha. Maaf gurau kasar. Byk hal lain sy setuju dgn Tun cuma sebhgian lain tu sekadar nyatakan pendirian dan hak sy sbg rakyat.
    Semoga Bersatu berjaya tundukkan rejim zalim najib dan umno. Jazakallahu khairan kathira.

  48. Karl Iskandar Feb 22,2017 10:12 AM

    DrM’s PROTON : Exhibitionism or Industrialism?

    Saya menduduki satu temuduga di ibupejabat PROTON.

    Satu soalan diajukan dalam temuduga tersebut:
    Apakah industri kereta PROTON ini sebagai satu PERNIAGAAN atau satu PERAGAAN bagi negara kita?

    “Saya berfikiran bahawa jika kita menceburi sesuatu perniagaan, kita perlu terlebih dahulu mempunyai modal kepakaran-insan, kemampuan kewangan dan yang lebih penting lagi fokus pasaran-permintaan terhadap produk yg kita usahakan. Saya percaya semasa penubuhannya, PROTON tidak memenuhi kelayakan untuk memulakan satu industri pembuatan kereta yang berdaya saing, yang sustainable.

    Sehubungan itu, bila kereta Saga dilancarkan, kecuali lencana kereta, yang lain semuanya adalah produk Mitsubishi. Nama sebenar kereta tu ialah Mitsubishi Saga dan syarikat Jepun itu telah memperalatkan Proton untuk membuat keuntungan atas angin melalui sistem pembekalan vendor untuk parts dgn harga yang telah di mark-up dengan sangat tinggi, bla bla bla.”

    Okay. Enough! Saya tak mahu dengar lagi dan terus memotong celoteh calon tersebut, kerana sudah pastinya budak ini tak ada semangat patriotisme dan nationalisme dan isme-isme dalam dirinya untuk keterlangsungan bisnes vendor pembekalan parts kereta yang telah dipersetujui dengan keroni-keroni kami …

  49. balance Feb 22,2017 10:02 AM

    Tun
    Firstly, we should not have used things to represent us and we should not be too attached to things. Malaysia and Malaysians are not cars or brand name, we are a LIVING country and human beings. Anything we created or creating should be products only for making profit or to facilitate conveniences. You dont have to be sad, it is just a car company and it is only one of your creations. You created or a catalyst of many things and many good things are still doing well and carrying your name. Right NOW it is not important to own or not to own a car company. Now we should be concern about Malaysia and Malaysians survival, how to reduce the country debts and why are we moving backwards. What is the point of being superior or special rights and type of humans or a car company of a fail country. I think it is shameful and it shows the wrong strategies and mentalities. Your current actions to correct some of the wrongs should wake-up many and waking up is the only way forward for Malaysia and Malaysians. By solacing and not allowing people to grow or adapt or learn naturally is to spoil your people forever. Leaders should lead and not bullies. Proton is just a label or a brand let it go.

  50. Kamarulaznan Feb 22,2017 8:40 AM

    Quite a number of us here were criticizing Proton for not able to compete strongly in the international market.

    The management and employees of Proton are Malaysians. You ask yourselves why Proton is in the state it is now? Cars are made by human. Even if robots are to fix the components, the specifications and quality control are supervised by human.

    If Proton is now to be sold to an outside party, would you buy Proton after this?

  51. sibotak Feb 22,2017 5:33 AM

    Yang perlu di jual seratus peratus adalah 1MDB
    Tapi macamana nak jual 1MDB ?
    1MDB Langsung tidak ada harga , malah berhutang beban
    Memikul Biawak Hidup
    Kasi FREE pun perlabur Dunia tak mahu
    Sebab 1MDB bertujuan Scam , Scam menipu rakyat, 1Malaysia

    JANGAN KITA FIKIR semudah itu
    Ini hari kita jual tanah kita
    Oh….besok kita bolih beli balik

    JANGAN KITA FIKIR
    Today kita jual Proton
    Besok kita bolih beli balik

    JANGAN KITA FIKIR
    Ini hari kita bolih buang saudara
    Besok kita bolih berbaik

    Jika Kita lihat anak kecil diluar , kita teringat ,terkenang kenang sampai menitis air mata teringat anak kita dirumah
    JANGAN
    Kita lihat isteri orang diluar , kita mengelamun terlupa isteri di rumah
    Ini semua akan mengundang Sial

    Muda sebelum Tua
    Sehat sebelum Sakit
    Hidup sebelum Mati

    Beringat ingatlah kita sesama
    Sambil kita mencari Kita harus jaga apa yg ada
    Hargai juga hayati apa yg ada
    Sekecil mana pun ia

    Jangan Kuman di sebarang , kita bolih kata
    Gajah di depan mata, kita berbuta mata

    BERJIMATLAH SEMASA BERADA
    KALAU DAH TAKADA , TAKDA APA APA YG BOLIH DIJIMATKAN LAGI
    Benda dah habis , dah Zero dah

    Malaysia kini mempunyi Permata yg amat Berharga
    Walau Permata ini berusia 92 tahun
    Mamak , Made in Malaysia
    Sayang Permata ini di Perkecilkan , Di pergelapkan
    Namun Kilauan Permata tetap Besinar tanpa perlu secebis cahaya

    Berbedza
    Kaca Tiruan yg berusia 63 tahun , buatan Bugis di pamerkan
    Kaca tiruan perlu banyak spotlight ,banyak pakai karen
    eh ….banyak pakai modal
    Apabila Off Switch , maka Gulap Gulita jadinya

  52. freemind Feb 22,2017 3:14 AM

    Sell your land and sell your national brand. In the end, Malaysians will be slaves to foreign sharks.

  53. johnmansfield Feb 22,2017 1:11 AM

    Tun,
    I know Proton is close to your heart, however from a technical stand point, SEAT now owned by VW has its own Tech Centre in Spain, Nissan UK has its own Tech Centre, Jaguar owned by TATA has its own Tech Centre.
    Also, assuming the Malaysian vendors can meet international quality standards and are commercially competitive, they might even have the opportunity to expand their operations abroad.
    Having gotten to know some of the Proton staff personally I empathise and feel for them (and the Lotus staff).
    I certainly hope the positives will out way the negatives, and Malaysians take a globally successful Proton to their heart again.
    It doesn’t have to be all doom and gloom!
    Time will tell.
    John Mansfield

  54. Ruslan Bahari Feb 21,2017 11:20 PM

    Saya nak tanya Tun M.

    1. Kenapa sebagai sebuah syarikat milik negara dahulu, PROTON gagal kekal di persada carta jualan apabila harga kereta luar semakin rendah akibat liberalisasi industri otomotif kebangsaan? Mungkinkah ini kerana pada dasarnya, PROTON dibawah pengurusan terdahulu ketika ia milik negara tidak mempunyai daya saing selain harga – seperti kualiti, teknologi dan daya cipta?

    2. Jika benar ketiadaan PROTON akan mengakibatkan vendor tutup kedai, adakah ini bermakna kerajaan dan PROTON dibawah pengurusan kerajaan telah gagal membangunkan satu ekosistem yang berdaya saing dan berwibawa, dan hanya mampu menjadi jaguh kampung yang hanya bergantung kepada satu kontrak sahaja?

    3. Mengapakah PROTON ketika dibawah kemudi Tun gagal membangunkan kereta yang menarik kepada mata pengguna? Adakah Gen2, Persona Mk I, Savvy dan Prévè itu boleh dianggap kereta global yang telah terbaik hasil pimpinan kerajaan?

    4. Mengapakah di pasaran dunia yang lain, Honda, Toyota dan Hyundai serta Kia juga berjaya menguasai carta jualan seperti di Malaysia? Adakah ini bermakna di negara selain negara asal kena a tersebut pembeli mereka tidak patriotik dan/atau industri pemotoran mereka tidak mendapat _protection_?

    5. Mengapakah selain di Australia, Brazil, China, India dan Turki, sejarah kereta terbaik dari segi jualan semuanya dari negara mereka sendiri?

    Czech – Skoda Octavia
    Perancis – Renault Clio
    Jerman – VW Golf
    Itali – Fiat Uno
    Jepun – Toyota Corolla
    Poland – 126p
    Sepanyol – SEAT Ibiza
    Sweden – Volvo 200 series
    Ukraine – Zaz Zaporozhets
    UK – Morris Mini
    USA – Ford F-Series

    Adakah ini bererti industri otomotif mereka tiada persaingan dan dikawal dengan polisi yang memaksa harga kereta lain menjadi mahal dan keterlaluan?

    Sebenarnya, polisi polisi zaman Tun sendiri yang kini membawa PROTON menjadi seperti menangguk di air yang keruh. Jadi, biarlah ia menerima rakan baru yang akan memastikan ia kekal sebuah pengeluar kereta, dan juga memastikan pekerjanya dan pekerja vendornya akan terus mempunyai pekerjaan.

  55. tagosan4 Feb 21,2017 11:00 PM

    To all pengampu Tun M , who against selling proton think with brain not with heart . After 32 years , Proton still rebadging foreign car and passing off as local car . What proton achieved in automobile engineering ? Except that it cheap to own by malaysian buyer.

  56. anti rasuah Feb 21,2017 10:12 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dalam hal ini juga saya sealiran dengan Tun.

    DALAM DUNIA PERNIAGAAN ATAU APA SAHAJA RUNDINGAN PERNIAGAAN, KITA KENA BIJAK.

    SELALUNYA DUA RAKAN PERNIAGAAN BEKERJASAMA TETAPI DI SEBALIKNYA TERSEMBUNYI SESUATU NIAT YANG TERSIRAT UNTUK MENGEJAR KEUNTUNGAN. SUDAH TENTU KALAU IANYA BERLAKU SECARA ADIL, SIAPA YANG MEMPUNYAI SAHAM ATAU PEMILIKAN TERTINGGI MAKA SEWAJARNYA AKAN MENDAPAT HAK KEUNTUNGAN ATAU KUASA YANG LEBIH.

    SAYA RISAU DENGAN KEBODOHAN DEMI KEBODOHAN YANG DITUNJUKKAN OLEH PEMIMPIN MALAYSIA SEKARANG MAKA SATU DEMI SATU KERUGIAN BERPANJANGAN MENYEBELAHI PEMIMPIN YANG BODOH INI. YANG RUGI ADALAH RAKYAT MALAYSIA SEPERTI KITA YANG TIADA KEPENTINGAN NAFSU PERIBADI. PEMIMPIN INI BERTERUSAN MENDAPAT KEUNTUNGAN JANGKA PENDEK.

    LAGI CEPAT PRU14 DIADAKAN LAGI MUDAH RAKYAT MEMBUAT PILIHAN YANG BARU DEMI MENJAMIN KESEJAHTERAAN NEGARA KITA.

    SEMUGA TUN DAN KELUARGA SIHAT. AL FATIHA.

    WASSALAM.

  57. alfred.willner@euromotors.ltd.gi Feb 21,2017 9:44 PM

    To “sibotak”

    You believe that your “suppositions” entitle you to launch insults, do you? You know nothing, attacking someone you do not know on a subject you know little or nothing about. Very unlike a Malaysian.

  58. Tuah Feb 21,2017 9:33 PM

    As salam Tun,

    Nak kongsi cerita sikit. Saya kerja di salah sebuah kilang medical yg pemiliknya dari Germany, sangat terkenal di seluruh dunia. Sememangnya ramai boss2 sini dari German juga. Apa yg menarik, ada beberapa orang big boss yg gajinya tak payah sy nak cerita.. setakat nak beli banglo boleh bayar cash ja, tapi datang kerja naik proton. Terdetik hati nak tanya kenapa you tak beli saja kereta2 eropah? Selamba je dia jawab, “i live here, why not i use Malaysian car??”. Orang luar pun bangga dgn kereta kita, tapi malang PM kita sendiri tak rasa macam tu. Tak sedar diri sungguh.

    Saya pun pakai kereta Proton.
    Wassalam.

  59. alfred.willner@euromotors.ltd.gi Feb 21,2017 9:07 PM

    Assalamualaikum, Tun Dr. Mahathir!

    Perhaps you will not remember that I was addressing your HERE several times in regard to PROTON and a possible way to inject capital without selling her to a foreign company. I still have this possibility and I am still as motivated as ever to become helpful in this regard and I do now my trade. And I do agree with you that if PROTON ws solt to a foreigg company it will not longer built Malaysian Cars be become an isntrumetn to produce foreign cars in Malaysia.

    Some 15 years ago or so and at various other occasions since then I was trying to contact you through Tan Sri Taru Tarumagnanum, through Dato’Ghazali Dato’ Yusoff and through Tengku Mahaleel Tengku Arif too but unfortunately to no avail at those times as other subjects were more important on the agendas.

    But maybe the time has come now for you to lend me your ear! I have a solution. You can still address me at alfred.willner@euromotors.ltd.gi – I will be in KL in the not too distant future or can even make a special trip to meet you. I am stationed in Europe.

    For your to recall who I am: You once addressed me HERE http://chedet.cc/?p=888 on a subject on which we had a difference of opinion – not that it was of any significant importance in retrospect as this subject is still being discussed in a controversial manner even today. The consequences of it all have multiplied since then and have grown over the heads of the initiators. The root of all this then was the war on Iraq which should never have happened in the very first place.

    But this issue must not be our subject again – PROTON should be. Please feel free to address me how ever. When you have a solution to offer no one will object to you wanting to talk to anyone at PROTON. Plus: PSA PEUGEOT/CITROEN are currently engaged in buying OPEL in Germany and VAUXHALL in the UK. They are mighty busy there. PROTON is becoming less important to them – maybe just as well.

    Kind regards

    Alfred Willner
    http://www.euromotors.ltd.gi

  60. sibotak Feb 21,2017 9:04 PM

    Beliefs decision of selling or partnership for Proton
    Has got something to do with you
    Could it be more of personal grudges against you

    Well if that so , that tells a thousand confirmations
    He is an Idiot

Leave a Reply